"Kings of strings" na Gitar art festivalu

U Skupštini grada predstavljen program 13. Gitar Arta, najpoznatiji gosti trio svetski priznatih gitarista Tomi Emanuel, Vlatko Stefanovski i Stokelo Rozenberg

  • 0

Tradicionalna po mestu održavanja i po velikom broju učesnika, danas je u Skupštini grada održana konferencija za novinare, na kojoj je najavljen program 13. Gitar Art festivala koji će se održati od 16. do 21.marta.

Državna sekretarka ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Snežana Stojanović Plavšić zahvalila je predstavnicima diplomatskog kora što već 13 godina podržavaju festival, što su došli da podele posao sa nama ali i da uživaju u Gitar Artu.

Osnivač i direktor Gitar Arta Boško Radojković, od početka godine postavljen na mesto direktora Jugokoncerta, predstavio je novog direktora Gitar Arta, dugogodišnjeg prijatelja ovog festivala i Srbije, grčkog gitaristu Kostu Kociolisa.

Prvi put u Beogradu Kociolis je gostovao na poziv Jugokoncerta, svirao je na Bemusu 1977. godine. Od tada je često i rado dolazio, a posebno se vezao od kako je Radojković pokrenuo Gitar Art, svirao je, držao majstorke radionice, bio član međunarodnog žirija na Takmičenju mladih gitarista koje tradicionalno prati svaki Gitar Art.

Prema rečima Radojkovića, ove godine, uprkos ekonomskoj krizi, prijavilo se rekordnih 180 mladih gitarista među kojima je 70 iz Srbije. Oni će se takmičiti u osam kategorija.

Festival pod sloganom "Kontinenti" predstaviće više od 60 umetnika koji dolaze iz različitih i međusobno veoma udaljenih delova sveta. Gitar Art 16.marta u Atrijumu Narodnog muzeja otvoriće mladi kineski gitarista Čan Tniu i jedan od najboljih gitarsita nove generacije Karlo Markione.

Trio svetski priznatih gitarista "Kings of Strings", koji čine Tomi Emanuel, Vlatko Stefanovski i Stokelo Rozenberg, održaće koncert 17. marta u Sava centru i još jedan naknadno zakazan koncert na 13.Gitar Art festivalu 25.marta u Domu sindikata.

Na Gitar Art festivalu nastupiće Rikardo Galjen u pratnji orkestra "Camerata Serbica", slavni brazilski gitarista Jamandu Kosta, priznata bosanska vokalistkinja Amira Međunjanin, grčki tandem Jorgos Jorgopulos, Dimitris Lapas i Marios Makris, senegalski umetnik Kemo Sundiulu Sisoko i brojni drugi.

Svečano zatvaranje i dodela nagrada učesnicima Gitar Art takmičenja održaće se 21. marta, kada će nastupati ansambl američkog gitariste našeg porekla Petra Jankovića i portugalska grupa Antonija Šainja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA