SUŠA KONCERATA: Šta je oteralo strane muzičke zvezde iz Srbije? (FOTO) (VIDEO)

Jesen u našoj zemlji prolazi bez ijednog velikog stranog koncerta. Direktor "Arene" Đorđe Milutinović za Telegraf navodi da je dosta uticao bankrot organizatora posle nastupa Robija Vilijamsa u Zagrebu, a menadžer Raka Marić dodaje da su zvezde postale preskupe

  • 15

Velike zvezde iz inostranstva poslednjih meseci zaobilaze Srbiju! Navikli smo na grandiozne koncertne spektakle, pre svega u Beogradu, ali je ponuda, u poslednje vreme, više nego siromašna.

U "Kombank Areni" ove jeseni - Dragana Mirković, "Najbolje od 90-ih", Zorica Brunclik, "Šaban, Haris i Ana"...samo fali ono "I naravno Džej". U Sava centru - Vlatko Stefanovski, Manjifiko, Riblja čorba, Novi fosili, Džiboni... Nigde svetskih faca! A doskora - Bijonse, Dženifer Lopez, Bili Ajdol, "Iron Maiden", "Depeche Mode", "Metallica", "Vaya Con Dios", "Whitesnake", Tom Džons... Mogli bismo da nabrajamo unedogled - mnogi su nam i po dva, tri puta dolazili u posetu. Jeste, bila je i tada kriza, ali, očigledno, slavina je sad baš presušila.

- Strani promoteri više nisu zainteresovani za naše tržište - neveselim glasom komentariše za Telegraf menadžer Raka Marić koji je, pored brojnih koncerata zvezda sa područja bivše Jugoslavije, organizovao čuvene nastupe grupa "Rolling Stones" i "Police" na Ušću, Lenija Krevica u "Areni"...

Njegovo objašnjenje je sasvim jasno:

- Svi se kreću ka Zapadu, ovde ne može da se postigne zadovoljavajuća cena ulaznice. Tamo je, na primer, karta od 50 do 100 evra za stadionske koncerte, a za hale čak od 200 do 300 evra! Velika je nemaština, a mora da se plati unapred. Ako se sad zakaže neki koncert za maj iduće godine, neophodno je odmah da se izvrši uplata. Dženifer Lopez je koštala 600, 700 hiljada evra, a Bijonse oko milion evra! Sada takve cifre više nismo u mogućnosti da platimo.

Nadovezao se direktor "Kombank Arene" Đorđe Milutinović:

- Nije problem što izvođači čija je cena bila 200.000 dolara sad koštaju milion, već što ima onih koji to mogu da plate i gledaju. Sve se zato u Evropi svelo na Nemačku, Francusku, Skandinaviju. Odradi se nešto i u Beču, i to je kraj. U Mađarskoj je događaja vrlo malo, na Balkanu - ništa. Dosta je uticalo to što je proglašen bankrot posle koncerta Robija Vilijamsa u Zagrebu, naš region ponovo smatraju nestabilnim. Treba dosta para dati unapred, što je u ovoj ekonomiji nemoguće, a pritom sponzora nema.

Milutinović, ipak, najavljuje da u "Areni" ipak možemo uskoro da očekujemo strane zvezde:

Dosta toga je u najavi. O nekim koncertima pregovaramo baš ovih dana, međutim, dok se ne završe stvari i ne uplati bar deo novca, ne smemo ništa da otkrivamo.

Sagor Mešković, menadžer u muzičkoj industriji koji godinama radi na dovođenju stranih zvezda, pre svega kao predstavnik makedonske kuće "Avalon" za Srbiju, ovako objašnjava situaciju:

- Ponuda na svetskoj sceni je u novije vreme takva da izvođači koji žare i pale, kod nas nisu dovoljno afirmisani, a do trenutka kad i u našoj zemlji postanu, njihova cena u odnosu na svetsku traženost prevaziđe kupovnu moć, prosečnu cenu ulaznice, ali i samu veličinu ovog tržišta.

Mešković smatra da se, ipak, radi o normalizaciji tržišta:

- Ranijih godina smo imali nerealno veliki broj svetskih zvezda, zadržavši pritom ubedljivo nanižu cenu ulaznice na evropskim turnejama svih izvođača. Očekujem, međutim, da i dalje imamo solidan broj koncerata na godišnjem nivou, bez obzira na nepovoljne faktore.

Nadam se i dolasku nekih aktuelnih izvođača, te da će i mediji učestvovati u praćenju onog sto je jedan širi svetski trend, kako bismo imali uslove da se za neke velike bendove danas ipak malo bolje zna i kod nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    14. oktobar 2014 | 07:59

    Ja mislim da je najveci problem sto Raka Maric ne moze da postane Milioner od jednog koncerta! Mars bre lopovi jedni!

  • PECA

    14. oktobar 2014 | 00:26

    Početkom 80-ih na vrhuncu karijera u Beogradu bili: Iron maiden, Motorhead, Saxon...

  • ☆☆☆ Panter ☆☆☆

    13. oktobar 2014 | 23:16

    Cekaj Redakcijo......cak i ovde u Nemackoj nema toliko koncerata tih poznatih zvezda iako je ovde donekle bolji standard nego u Srbiji. ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA