Top 10 muzičkih svetskih rekorda (VIDEO)

Bend "Kis" je najglasniji sa 136 decibela, Adam Lopez bez problema peva notu C8, najbrže repuje Autsajder iz Južne Koreje, najposećeniji koncert Roda Stjuarta na Kopakabani

  • 0

Da li ste znali koliko traje najduža pesma, koji je najčudniji muziki rekord ili koliko je ljudi posetilo najveći koncert? Odgovori na ta, ali i još neka zanimljiva pitanja objavljeni su na stranici Odee.com na listi 10 najinteresantnijih muzičkih rekorda.

1. Najduža pesma 

Grupa "Flejming Lips" pre nekoliko meseci je objavila pesmu na "SoundCloud"-u koja traje čak 24 sata, ali to nije ni približno rekordu najduže pesme ikad. Naime, "1.000 Years" svira već 13 godina, a završiće se za 987 godina. Komponovao ju je Džem Fajner, jedan od osnivača grupe "Pougs" i kompoziciju svira kompjuter. Kad 2999. godine dođe do kraja, počeće da svira sve ispočetka.

2. Najniža otpevana nota

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najniža nota koja je otpevana bila je 0,393 herca. Rekord je oborio gospel pevač Rodžer Menis 2010. godine. Zanimljivo je i to da je testiranje urađeno posebnom audio opremom, jer ljudsko uvo ne može da čuje zvukove ispod frekvencije od 18 herca.

3. Najviša opevana nota

Klavir ima 88 dirki, a najviša nota je visoki C ili C8. Pevačica Maraja Keri neko vreme je bila ponosna vlasnica titule najviše opevane note i to G7, ali 2008. godine "oborio" ju je pevač Adam Lopez, tako što je postigao neverovatni C8.

4. Najbrži reper na svetu

Reper Autsajder iz Južne Koreje "odrepovao" je čak 23 sloga u sekundi, iako službeni Ginisov rekord drži Riki Braun NoClue sa 14,1 slogom u sekundi. Ginisova knjiga rekorda prihvata samo repovanje na engleskom jeziku.

5. Najbrži gitarista

Dr Hot Liks Tejlor nije popularan muzičar, ali zato drži svetski rekord. Naime, Hot Liks odsvirao je "Bumbarov let" na gitari sa 600 otkucaja u minuti.

6. Najhrabrije muzičko izvođenje

Iako su sedamdesete bile doba anarhije i pankerskog pokreta, najhrabrijim muzikim izvođenjem se smatra nedavni nastup ženskog pank benda "Pusi Riot" na Crvenom trgu. Devojke su anonimne aktivistkinje koje se svojim pesmama bore protiv Vladimira Putina. Naravno, njih je posle minut privela policija.

7. Najposećeniji koncert

Najveći koncert u istoriji nije Vudstok, već veliki koncert Rod Stjuarta na Kopakabani u Rio de Ženeiru, gde se za Novu godinu okupilo čak 3,5 miliona ljudi!

8. Najglasniji bend

Sve od 1984. godine titulu "najglasnijeg" benda na svetu držala je grupa "Hu", a njihov rekord oborili su "Men-O-Vor" sa svojih 129 decibela 1994. godine. Ipak, pre tri godine "apsolutni vladari buke" postali su članovi grupe "Kis" koji su postigli 136 decibela.

9. Najduže otpevana nota

Morten Harket, pevač pop grupe "A-ha" u pesmi "Summer Moved On" je 20,2 sekunde pevao jednu notu i time postao rekorder. Pesma je objavljena 2000. godine.

10. Najprodavaniji singl svih vremena

Možda nekima ovo neće zvučati kao iznenađenje, ali najviše prodatih ploča na svetu ima Bing Krozbi, čako 50 miliona primeraka. Reč je o hitu "White Christmas" iz daleke 1942. godine koji je i danas vrlo popularan u praznično vreme, pred Novu godinu.

(N. I. / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA