TOP 10 najboljih filmskih uloga (VIDEO, FOTO)

Telegraf predstavlja deset najboljih filmskih rola po izboru "Total Filma". Na prvom mestu Džek Nikolson u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda", slede De Niro, Danijel Dej Luis, Al Paćino

  • 1

Kada su filmovi u pitanju ukusi su različiti, a koliko je filmskih sladokusaca, toliko je i "najboljih filmskih ostvarenja" koja zaslužuju svoje mesto na tronu. Najboljih filmskih rola je mnogo manje, a Telegraf.rs vam sada predstavlja Top 10 najboljih filmskih uloga svih vremena koje je sabrao i rangirao magazin "Total Film".

1. Ulogu R.P. Marfija,  koju je odlično odglumio Džek Nikolson u klasiku "Let iznad kukavičijeg gnezda",  je najbolja glumačka rola svih vremena.

Reč je o filmskoj adaptaciji knjige Kena Kesija, koju je kao reditelj potpisao Miloš Forman, a Džek Nikolson odigrao glavnu ulogu harizmatičnog pacijenta mentalne ustanove R.P. Mek Marfija. Za tu ulogu predvodnika pobune u psihijatrijskoj bolnici Nikolson je nagrađen Oskarom.

2. Na drugom mestu našao se Robert de Niro sa ulogom boksera Džejka La Mota u "Razjarenom biku". Film jerežirao Martin Skorseze , a ovo ostvarenje govori o memoarima boksera srednje kategorije.

3. Treće mesto zauzeo Danijel Dej Luis. Kao najviše rangirani britanski glumac Dej Luis je 2007. godine odigrao ulogu nemilosrdnog naftnog magnata u filmu "Biće krvi" braće Koen. Mnogi smatraju da je jednako upečatljiva Danijelova uloga u filmu "Bande Njujorka".

4. Kada bi Šekspir pravio dramu o "Kozi nostri" ne bi mogao da nađe tragičnijeg lika od Majkla Korelonea iz filma "Kum".

Njega je otelotvorio Al Paćino i zasluženo se našao na četvrtom mestu liste.

5. Prva glumica na listi je Emili Votson, a zauzela je petu poziciju ulogom Bes u filmu "Lomeći talase" Larsa von Trira. Iako nije bila planirana za ovu ulogu, Votsonova ju je dobila jer je Helen Bonam Karter imala hladna stopala. Kritičari su rekli da je to uloga njenog života i da više ne mora da snima filmove.

6. Na šestom mestu je uloga Teri Meloja u filmu "Na dokovima Njujorka", koga je odglumio Marlon Brando. On je za tu ulogu nagrađen Oskarom. Sasvim je sigurno da je to zbog facijalne ekspresije fenomenalnog Branda, koja je u celom filmu vrlo izražena.

7. Ko bi bolje utelotvorio muslimanskog vođu cranaca u Americi od Denzela Vošingtona? Na sedmom mestu je film"Malkolm X".

Malkolm X je specifina ličnost iz novije istorije Amerike i za ovu ulogu se Vošington posebno pripremao. Čak je znao i koji je tip naočara čuveni muslimanski vođa nosio.

8. Na osmom mestu našla se uloga Džejn Fonde u filmu "Klute". Mnogi smatraju da je upravo ovaj film dragulj u njenoj karijeri, jer je igrala bezosećajnu ženu, a svoju plavu kovrdžavu kosu je ofarbala u tamnu. Za ovu ulogu je dobila i Oskara.

9. Pol Njumen se našao na devetom mestu sa ulogom u flmu "The Hustler" iz 1961. Ne treba mnogo reči da se razume zašto se upravo sa ovom ulogom našao na listi najboljih glumačkih rola. Njumen je odlično odglumio sitnog bilijar izazivača i tako se našao na samom vrhu ove liste.

10. Sasvim zasluženo na ovo mestu je film "Sofijin izbor". Meril Strip je odlično odigrala ulogu žene koja je preživela Holokaust. Uloga ju je dovela do Oskara, a nije ni čudo jer je trebalo odigrati Poljakinju koja priča engleski sa mešavinom poljsko nemakog akcenta.

(N. Ilić)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva24

    23. mart 2012 | 22:49

    Emili Votson je zaista odlicno odglumila u Breaking the waves Lars von Triera. mi je sto ste je uvrstili u top 10 :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA