TRUBAČ DEJAN PETROVIĆ: Hevi metal je veoma blizak trubi! (FOTO) (VIDEO)

- Publika iz prvih redova na našim nastupima skandira "Killing In the Name" i "Du hast", želeći da ih odsviramo što pre - kaže za Telegraf majstor trube uoči velikog beogradskog koncerta u Sava centru

  • 2

Sjajni trubač Dejan Petrović je, uoči koncerta njegovog Big benda u četvrtak 13. novembra (20.30 časova) u Sava centru, ugrabio delić vremena između proba i za Telegraf pričao, između ostalog, o vezi trube i hevi metala, odnosu prema starletama, Ceci Ražnatović...

Koncert će, kako se najavljuje, kao i prošli put u Sava centru 2011, biti podeljen u nekoliko celina?

- On mora da ima neki svoj tok i koncept. Pošto je naša publika raznovrsna, kao i muzika koju sviramo, onda će i sam koncert biti prilagođen tome. Svi će biti zadovoljni. Muzikom ćemo provesti gledaoce i slušaoce, kako kroz Srbiju, tako i kroz ceo svet, a akcenat će biti na autorskim stvarima, koje i  jesu spoj našeg i svetskog.

Bilo je dosta gostiju pre tri godine, šta se planira sada?

- Biće ih i ovoga puta. Ne mogu vam baš sve otkriti, ali mogu da nagovestim zanimljiv spoj generacija.

Nedavno ste objavili novi album "Truba libre". Kakve su prve impresije publike?

- Za sada su odlične. Neke pesme sa novog diska, objavljenog u izdanju "Multimedia Music", koje smo svirali na nastupima tokom leta, već su zaživele, poput “Vrteške” i “Hajde hej”  i pre izlaska albuma. To mi je najbolji pokazatelj, a  ništa drugačiji komentari nisu ni za ostatale nove numere.

Godinama spajate trubu i rokenrol. U poslednje vreme ste, međutim, sa snimcima pesama „Du hast“ i „Killing In the Name Of“ čini se, žešći nego ikad?

- Još jedan spoj koji se pokazao zanimljiv slušaocima. Mislim da je sve jasno ako vam kažem da na nastupima, publika koja je upoznata sa našim repertoarom, obično iz prvih redova skandira uglas “Killing In the Name”, kako bismo je svirali što pre. Isto važi i za “Du hast”. Odabrali smo dve naše omiljene televizijske emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” i “24 minuta sa Zoranom Kesićem", da baš tu odsviramo te pesme. Kako trenutno stoji preglednost na Jutjubu, reakcije su više nego sjajne.

ODUVAO: Ovako zvuči kada najbolji srpski trubač zasvira "Rage Against The Machine" (VIDEO)

Šta najviše volite od tog baš tvrdog zvuka i kako generalno objašnjavate vezu između trube i hard kora, hevi metala?

- Volim svašta, ali ako gledamo po  tome čiji disk imam u kolima, onda je to "Iron Maiden". Što se tiče veze sa trubom - za mene je to veoma blisko, koliko god ovo zvučalo čudno. Odlike trubačke muzike, kao i hard kora i metala su energičnost, temperamentnost, impulsivnost, tako da ih uopšte nije teško povezati.

SPEKTAKL: Ovako zvuči kada trube "pocepaju" Ramštajn! (FOTO) (VIDEO)

 (Polu)gole pevačice, starlete sve više i lakše nego ikada dobijaju prostor u medijima u odnosu na  kvalitetan trubački orkestar, rokenrol, klasiku...?

- Iskreno, ne gledam puno na to. Sada u ovoj, kako kažu, eri interneta, lakše je nego ikad doći do nekog publiciteta i promovisanja u bilo kom smislu, ali je isto tako dostupno i sve ono što nas zanima i što bismo voleli da slušamo i gledamo, tako da mislim da je sve na nama. Možemo da posvetimo pažnju onome što volimo, samim tim ignorisaćemo ono što smatramo besmislenim i onda nema problema.

Sarađujete sa Cecom Ražnatović dugo i to, čini se, funkcioniše besprekorno?

- Nema razloga da ne bude. Nastupamo zajedno još od Marakane 2002, pa sve do danas.

Da li ima još nekih pevača sa kojima je saradnja u najavi ?

- Trenutno ne, mada sam ja uvek otvoren ako taj zajednički rad ima nekog smisla.

Primetno ste smršali u poslednje vreme. Jel' možda, pošto ste Užičanin, palo "skidanje" sa komplet lepinje, ili nešto drugo?

- Nećete verovati, ali i dalje sam na komplet lepinji (smeh). Šta sam uradio – čvrsto odlučio, konsultovao stručnjaka, regulisao način ishrane, u smislu više manjih obroka i - evo me! Dobro, nema baš slatkiša, ali ‘ajde sad (smeh).

Za kraj - predočite nam kakva je situacija sa ženama koje sviraju trubu u Srbiji? Ovako, sa strane, čini se da nije sjajna?

- Oskudevamo sa njima, a bilo bi lepo da ih je više. Jedina devojka koja se takmiči u Guči je Danijela Veselinović iz Arilja. Sjajna devojka, ima svoj orkestar koji je okupljen još dok su svi bili deca i bubnjar nije mogao da nosi bubanj, već je uvek išao otac uz njega. Sada su već stariji - Danijela je, mislim, na Akademiji i nadam se da je pred njom sjajna karijera.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • janko

    11. novembar 2014 | 19:19

    Jeste,jeste.. Kao seljak neptunu,veoma blizu ;)

  • Peca

    12. novembar 2014 | 00:51

    Heavy metal slušam od njegovog nastanka i do dana današnjeg nisam uspeo da uočim tu blizinu i sličnost sa trubom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA