Film o Sonji Savić otvara 59. Festival kratkog metra

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 30. marta otvara dokumentarac o preminuloj glumici Sonji Savić

  • 0

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 30. marta do 3. aprila u Domu omladine. U svom 59. izdanju, pod sloganom "Timeless" donosi oko 130 naslova, a reviju, u skladu sa zadatom temom, otvara dokumentarac o jednoj vanvremenskoj figuri beogradskog kulturnog života - glumici Sonji Savić.

- Ovo emotivno podsećanje na buntovnicu koja nas je prerano napustila pravi je način da se otvori filmski festival s pridevom "beogradski". Jer Sonja je definitivno bila beogradska vanvremenska umetnica. Timeless - navodi Janko Baljak, umetnički direktor festivala.

U filmu, koji će biti prikazan kao glavni adut domaće selekcije, zabeleženi su Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal u vezi sa Sonjinim glumačkim i autorskim delovanjem.

Međutim, to je tek jedan od specijaliteta Kratkog metra. Za zvanične festivalske nagrade takmičiće se 53 strana ostvarenja i 39 srpskih filmova, a uz dodatne programe u pet festivalskih dana staće ukupno 130 ostvarenja.

- Drago mi je što je na adresu našeg festivala stiglo 300 prijava s različitih meridijana. Ipak, izbor ostvarenja koja stižu iz Poljske predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje sedme umetnosti. Reč je o filmovima koji pokazuju zašto je poljska kinematografija u ovom momentu najznačajnija u Evropi. Neka od tih ostvarenja će biti prikazana u specijalnom programu festivala, a neka su ozbiljni favoriti za nagrade - kaže Baljak za "24 sata".

Program "Fokus: Izrael" donosi ostvarenja koja direktno progovaraju o tabu temama izraelskog društva, kao što je nasilje u porodici ili homoseksualnost. Iz Francuske, stižu inspirativni filmovi okupljeni u selekciji "Pariski eksperiment". San Francisko šalje putujući Unaff festival i ekskluzivnu priliku da pogledamo šokantan dokumentarac "The Most Dangerous Man in America" o insajderu iz Pentagona, nominovan za Oskara. Biće tu i osvrt na komšiluk, uz filmove iz regiona, ali i dva domaća prateća programa - "(Ne)prilagođeni" i "Dvadeseti vek".

(A. V. / 24.sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA