REKORD: Džejms Kameron zaronio na 11 km dubine

Reditelj "Titanika" je prvi samostalni istraživač koji je dospeo do najdublje tačke u Tihom okeanu

  • 0

Čuveni reditelj Džejms Kameron postao je prvi samostalni istraživač koji je dotakao najdublju tačku na zemlji. 

U svojoj posebnoj podmornici, napravljenoj za jednog čoveka Kameron je danas, u 7 sati i 52 minuta prema lokalnom vremenu dotakao najdublju tačku Tihog okeana. To je Marijanska brazda, čija je dubina na najdubljem delu prema procenama 11.034 metara ispod nivoa mora.

Reditelj je proveo neko vreme istražujući i snimajući Marijansku brazdu, obavestili su članovi ekspedicije "Nacionalne geografije", koja je sponzorisala čitav poduhvat. Nešto više od tri sata proveo je ispod vode pošto je dospeo na dubinu od oko 11 kilometara, a planirana je bila poseta od maksimalno šest sati, javlja "Vašington Post".

Na Tviteru je objavio: "Upravo sam stigao na najdublju tačku okeana. Udarac o dno nikad nije bio tako dobar. Ne mogu da dočekam da sa vama podelim to što vidim".

Veličina brazde prilično je zadivljujuća - 120 je puta veća od Velikog kanjona i dva kilometra dublja od visine Maunt Everesta, a iz "Nacionalne geografije" su zadovoljni poduhvatom: "Ovo je prvi put da su ljudske oči imale priliku da vide tu gotovo vanzemaljsku okolinu", ispričao je voditelj programa Teri Garsija za "Hafington Post".

Švajcarski inženjer Žak Pikar i kapetan američke mornarice Don Volš su jedina dvojica koja su napravila isto što i Kameron. Oni su 1960. godine oko 20 minuta proveli na najdubljem nivou, ali nisu mogli gotovo ništa da vide, pošto im je podmornica zakovitlala pesak sa morskog dna.

Posle vežbe i zarona na devet i po kilometara početkom meseca, Kameron se najviše osvrnuo na pritisak pod vodom kao na nešto što "je stalno na pameti". Podmornica bi prsla pri najmanjem puštanju vode, ali iako svestan opasnosti situacije, Kameron je tad izjavio:

- Jednom kad odete pod vodu, možete samo da verujete da su inženjeri dobro odradili svoj posao.

Reditelj je zaljubljenik u okeanologiju još od detinjstva i dosad je već 72 puta duboko zaronio. Čak 33 puta su bili do olupine "Titanika".

(N. I. / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA