SVE O HER ŽIKI: Kako je Gidra postao najomiljeniji Yu glumac svih vremena! (VIDEO)

Konstantne reprize "Žikine dinastije" iz godine u godinu na raznim TV kanalima čine replike Dragomira Bojanića, odnosno "Her Žike" non stop aktuelnim

  • 48

Dragomir Bojanić Gidra je, pogotovo kako dođe Nova godina ili neki drugi praznik, pre svega zahvaljujući beskrajnim reprizama "Žikine dinastije", glumac koga najčešće gledamo na televiziji iako više od 20 godina nije sa nama, a njegove "provale" će, sasvim sigurno, još dugo živeti.

Bojanić je rođen 1933. godine, a preminuo je 1993. Snimio je više od 120 filmova i TV serija, a pored "Žikine dinastije", odnosno, serijala "Lude godine", pamtimo ga i kao Mikulu iz "Otpisanih", kaplara Janićija iz "Marša na Drinu", jednorukog Krstivoja iz serije "Vruć vetar"...

Gidra je filmsku karijeru započeo 1955. epizodnom ulogom u ostvarenju Žike Mitrovića "Ešalon doktora M", a zatim je vodeće uloge i značajne role ostvario u više od 30 domaćih ostvarenja. Bojanić je, na početku glumačke karijere u predstavi "Koštana" bio, u tom trenutku najmlađi Mitke u istoriji jugoslovenskog pozorišta.

Paralelno sa karijerom u domovini, Gidra je gradio ime i u inostranstvu.Pod pseudonimom Antoni Gidra šezdesetih godina snimio je u Italiji više od deset vestern i akcionih filmova, a posebno zapažen je bio u ostvarenju "Balada o revolverašu".

Gidra je, međutim, jedan od glumaca koje, pre svega, pamtimo po ulogama iz zrele životne dobi. Bio je "čovek iz naroda", voleo je kafanu, pa mnogi kažu da Bojanić, zapravo, nije mnogo ni glumio, već je to, zapravo, bio on.

Njegova velika popularnost osamdesetih godina oličena je i u saradnji sa Lepom Brenom. Pamtimo vickasti duet "Udri, Mujo":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Silencio

    9. januar 2015 | 23:14

    Jedan je her Žika,neponovljiv,jedinstven ma kralj nad kraljevima i posle toliko godina jos uvek se slatko ismejem njegovim filmovima.

  • Sale iz Gotovusa na kosmetu

    9. januar 2015 | 23:59

    Legenda za sva vremena.

  • Miloš

    9. januar 2015 | 23:35

    Ja sam ga obozavao,i sa sjetom se sjetim dragoga Gidre,pokoj mu dusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA