INTERVJU NEDELJE, Srđan Dragojević (2. deo): Nisam snimao filmove s ratnim zločincima!

  • 0

Režiser Srđan Dragojević u prvom delu ekskluzivnog intervjua za Telegraf najavio je da je spreman da zauzme svoje mesto u poslaničkoj klupi sledećeg saziva srpskog parlamenta.

U drugom delu on otkriva šta će sledeće snimati, zašto se još oseća kao Jugosloven, priseća se svojih pank dana i nesuđene saradnje sa čuvenim Endrjuom Lojdom Veberom, govori o privatizaciji u sportu i o tome šta bi bio da nije reditelj... Pre svega, krećemo od filma, tačnije bioskopa, i pitamo ga da nam objasni odakle rat saopštenjima o gledanosti Bjelogrlićevog "Montevidea" i njegove "Parade"?

- Ja odbijam novinarima da dajem "gorivo" za netrpeljivost i međusobna optuživanja. Znam da to prodaje novine i diže čitanost sajtova, ali bojim se da ja nisam pogodna ličnost za tu strategiju. Pogotovu što sam ja scenarista "Montevidea" i ponostan  sam na oba filma.

Bjelogrlić je vrlo žustro reagovao na pokušaj piratizacije "Montevidea", pa je osoba koja je to probala da uradi zaglavila u zatvoru. S druge strane, "Parada" se može kupiti na ulici kod pirata. Niste iskoristili poznanstvo s Dačićem da tu nešto učinite?

- To je kao kada bi vama ukrali auto, pa vas ja pitam: "Da li ćete iskoristili poznanstvo sa nekim političarem da bi policija radila svoj posao i našla vaš automobil i počinioca?" Osoba za koju tvrdite da je "pokušala" piratizaciju u slučaju "Montevidea" je kriminalac, a svakome ko piratizuje filmove mesto je u zatvoru, kao i onom ko vam je opljačkao stan. Mnogi ljudi, očigledno, to ne vide tako, te je edukacija podjednako važna, kao i pretnja sankcijama za krađu.

Bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović svojevremeno je rekao da ste snimali "Lepa sela" u Višegradu dok su se nedaleko odvijala mnogo ozbiljnija razbijanja glava od "Parade"? Kako gledate na tu vrstu spočitavanja?

- I u tom iskazu je potpuno u pravu. Čitava ekipa "Lepih sela" bukvalno je stavila glavu u torbu snimajući nekoliko nedelja u zoni blizu ratnih dejstava. Mislim da je to mnogo pomoglo da film bude verodostojan, mada je teško razlučiti koliko je tu bilo ludosti, a koliko hrabrosti. Ono u čemu nije u pravu i oko čega smo i mi polemisali jeste optužba da je Milan Lukić, psihopata i ratni zločinac, bio uključen u snimanje filma. Nije, i to može da vam potvrdi svaki član ekipe filma.

Jeste li nekom ostali dužni iz ekipe filmova koje ste snimali? Bilo je govora o tome posle filma "Sveti Georgije ubiva aždahu"?

- Protiv "Aždahe" je vođena negativna kampanja od kada se film pojavio u bioskopima. Ja sam prolazio kroz "medijskog toplog zeca" svakodnevno, sa raznim, veoma ružnim optužbama. Kasnije se ispostavilo da je sve to bila politička borba nove vlasti protiv prethodne vlasti, koja je pomogla finansiranje filma. Jako je ružno da političari koriste umetničko delo i ljude koji su ga stvarali za međusobne obračune. Svakako da to i svedoči o tome kakva je perspektiva jednog broja političara prema umetnosti i kulturi. Moja partnerka u kompaniji "Delirium films" Biljana Prvanović i ja do sada smo producirali "Anđele 2", "Anđele 3" i "Paradu". Najbolje je da sami pitate ljude koji su sa nama radili imaju li ikakvih zamerki.

Koja su sledeća tri filma koje ćete snimiti?

- Imam pet scenarija koje sam napisao i koji su više-manje spremni za snimanje. I bio bih sasvim zadovoljan da tih pet filmova snimim do kraja svoje karijere. No, snimanje nije teško, težak je proces finansiranja. Trenutno se bavim prvom na toj maloj listi svojih profesionalnih želja.

Da li vas nervira kada vas pitaju kada ćete snimiti neki art film?

- Ne, svako umetnost doživljava na svoj način. Ja je vidim ovako.

Po kom filmu biste najviše voleli da vas pamte?

- Zasad će me pamtiti po četiri filma. Ako toj listi dodam još dva ili tri, biću zadovoljan.

Da li ste već snimili svoj najbolji film ili će on tek doći?

Svaki reditelj misli da mu je sledeci film najbolji. Kao i svako ko se bavi umetnošću.

 

Malo je poznato da ste svojevremeno odbili da radite za poznatog engleskog kompozitora Endrjua Lojda Vebera. Možete li objasniti kako je došlo do toga da vas on kontaktira i zašto na kraju nije bilo saradnje?

- Nije to bio jedan od najboljih "uradaka" velikog Vebera. Ipak, scenario koji smo jedan mladi američki scenarista i ja uradili na osnovu predloška Bena Eltona nije uopšte bio rđav. Interesantna je to bila tema, West Belfast, tim sastavljen od katolika i protestanata, sedamdesete godine prošlog veka, vreme velikih tenzija u severnoj Irskoj. Gledali su "Lepa sela" i verovali da sam ja dobra osoba da od toga napravi dobar film. Ja sam tražio da se izbace dve, svima očigledno, loše pesme. Nisam ih želeo u svom filmu. Ipak, ispostavilo se da je to film onoga koji ga plaća. Od tada je prošlo dosta vremena i ponovio sam neke greške vezane za pitanja "autorstva". Ono što sam zaključio jeste da se osećam najbolje kada sam nešto napišem i režiram. I da sam producent, makar u maloj meri da imam pravo glasa. Mislim da tada postižem i najbolji rezultat.

Da li ste jugonostalgičar, to se negde može nazreti iz vaših javnih istupa...

- Ne, nisam jugonostalgičar. Jugosloven sam.

Kako je ta država SFRJ mogla opstati i zašto nije?

- Možda je i mogla da je Berlinski zid pao koju godinu kasnije. Formiranje nacije Jugoslovena je projekat kojem je trebalo još neko vreme da postane realnost.

Mislite li da je za srpski sport zdrava apsolutna dominacija Partizana u svim sportovima?

- Za srpski sport, kao i za sport u čitavom regionu, zdravo je jedino formiranje regionalnih liga. Ako pričamo o fudbalu i ovoj našoj, nažalost, slaboj ligi, privatizacija je jedino rešenje. Upravo ono što se ne čini. Paradoksalno, ali privatizacija je preskočila možda jedinu oblast u kojoj je bila neophodna još pre čitave decenije – fudbal.

Šta čitate, slušate? Idete li u pozorište? Preporučite nam neku knjigu, album, pozorišnu predstavu?

- Čitam jednu knjigu nedeljno već četrdeset godina. Čitam različite stvari – često čitam i nekoliko knjiga istovremeno. Novi roman Zorana Ferića "Kalendar maja", "Pan" Knuta Hamsunga, ponovo, nakon toliko godina i "Muzika na vodi"  Bojla, koju svima toplo preporučujem. Magična, duhovita knjiga.

Za “TV Morone” kažu da je bio jedan od najtalentovanijih njuvejv bendova. Kako danas gledate na taj period bavljenja muzikom, svog i odrastanja Beograda uopšte?

- Lepo vreme. Kriminalci su bili u Švedskoj i Nemačkoj, radili za Udbu i pomalo za sebe, a jedini "dizelaši" bili su "domci" i bilo ih je malo. Onda je neki narodni pevač napunio stadion "Tašmajdan" i svi su bili šokirani. Posle toga, vremenom, ljude je prestalo bilo šta da šokira. Oguglali su.

Da niste reditelj, da li biste i dalje pisali pesme? Čime biste se bavili?

- Bio bih pisac i novinar. Uostalom, sa šesnaest godina sam od toga počeo.

(S. M. S. - A. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA