ŠIPTAROVIZIJA: Kosovo* samo kao gost na Eurosongu! (VIDEO)

Čelnici "Evrovizije" odbili da priznaju Kosovo* kao punopravnog člana, iako su Šiptari spremili pesmu "Supernova" koju izvodi Dafina Zećiri

  • 0

Evropska radiodifuzna agencija odbila je zahtev Kosova da prizna nacionalnu televiziju te zemlje - RTK. Kosovo već nekoliko godina pokušava da dospe na listu takmičara za Evroviziju, pa spremaju i kompozicije koje bi ih predstavljale. Iako su spremili pesmu "Supernova", njihova pevačica Dafina Zećiri ove godine naći će se samo u ulozi gosta.

Radio Televizija Kosova nije članica Evropske radiodifuzne agencije i zbog toga njeni pevači ne mogu da se nađu pred publikom na Evroviziji. Članstvo Kosova u ovu agenciju je onemogućeno, jer Kosovo nije članica ni Međunarodne telekomunikacione unije, navode nadležni čelnici Evrovizije.

Koliko je zvaničnicima Kosova takmičenje na ovom festivalu veoma važno dokazuju sastanci državnog vrha sa predstavnicima ERA. Sa direktorom ove agencije se u Ženevi sastao zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi, koji i dalje pokušava da izlobira kako bi predstavnici Kosova ipak dobili "nekakav zvaničniji status" u Azerbejdžanu.

- Evropska radiodifuzna unija je važna za nas. Za formiranje jedne nacije ništa nije važnije od učešća na Pesmi Evrovizije - izjavio je Selimi.

Da je za formiranje kosovske nacije učešće na Evroviziji vrlo važno dokazuje i to što Kosovo svake godine ima "predstavnika" za ovo takmičenje. Naime, na sajtu Jutjub mogu se pronaći pesme koje ova država, nekoliko godina unazad, planira da pošalje na ovo prestižno takmičenje. Ove godine njihova evrovizijska pesma zove se "Supernova", a izvodi je Dafina Zećiri.

(M. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA