ACA SELTIK: Uspeo si kad se pojaviš u kvizu i ukrštenici! (FOTO) (VIDEO)

- Najveći kompliment je kad ti Irci kažu da, kad te čuju, ne mogu da te pomešaju ni sa jednim drugim bendom na kugli zemaljskoj - priča frontmen benda "Orthodox Celts"

  • 2

Grupa "Orthodox Celts" je, kao i obično, u centru pažnje zbog tradicionalnog beogradskog koncerta 17. marta, na "St. Patrick's Day", ovoga puta u Domu omladine, a sada je, uoči koncerta, plasiran i novi singl "One / Milk & Honey". 

Frontmen Aca Seltik, koji se ovih dana vratio starom, prepoznatljivom izgledu pošto je obrijao brkove, za početak razgovora za Telegraf priča o samom koncertu:

- S obzirom da je "Saint Patrick’s Day" koncert takav da se neke stvari podrazumevaju, onda je prostora za nešto novo svakom godinom sve manje, ali, dobro je da ima bar i tih 30-ak odsto set liste koju možemo da menjamo, pa će se osveženja svesti upravo na to. Sviramo gomilu nekih pesama koje smo u poslednjih pet godina jako malo, ili nikako svirali, a dodatno osveženje je u vidu oba singla sa predstojećeg albuma.

Primećuje li se, iz tvog ugla, iz godine u godinu, razlika u bilo kom pogledu kad su u pitanju ti beogradski koncerti 17. marta?

- Razlika je u prvim redovima evidentna, pošto se iz godine u godinu pojavljuju nova, mlada, lepa i radosna lica, kojima su mesta ustupili oni što se polako povlače ka sredini. Dobro je i to da je prosek godina uvek isti, što nam daje za pravo da mislimo da se naša publika, u stvari, iz godine u godinu, i dalje uvećava.

Ovih dana se nalazite u Italiji, koju ste vec iskusili. Povod je sada večerašnji (13. mart) koncert u Padovi?

- Italijani su i u ovom slučaju, kao i u svemu drugom, prenaglašeni u želji da nešto urade, pa onda naprave festival u četiri grada, koji traje danima, ali, organizacija je zato zaista sjajna. Prosto, da ne čuješ italijanski unaokolo, mogao bi da se zapitaš gde si, u stvari. Postoji kod njih taj krug ljudi, Lombardi, koji sebe smatraju Keltima i jako drže do toga, pa je onda i razumljivo da se trude da na svaki način sve, po tom pitanju, predstave u najboljem svetlu. A još kad ti kažem da postoji fan klub Orthodox Celts-a u Sijeni i Firenci, onda ti je sve jasno!

Koji su ti omiljeni evropski gradovi? Koje bi najvise voleo da posetiš, a nisi do sada?

- Pariz, Solun i Beograd su tri grada u kojima se osećam kod kuće, a na spisku za posete su mi Sankt Peterburg, Hamburg i Helsinki.

Imaš dvoje dece. Sin je već redovan na koncertima, a ćerka bi mogla, kako si najavljivao, sad da "debituje". Koje su im omiljene pesme Kelta? Jesu li oštri kritičari?

- Kritičari su, nego šta. I to odlični. Znaš, decu ne možeš da prevariš nikako i ako oni kažu da je nešto dobro, onda je to dobro. Jovanina omiljena pesma je "Save Me", a Stefanova "The Wearing Of The Green". A za ovaj debi koncert ćemo još videti.

Printskrin: Youtube/Dejan Jovcic Printskrin: Youtube/Dejan Jovcic

Iznenadio si javnost promenom imidža, aktuelnom do pre nekoliko dana. Povod za brkatog Acu Seltika je film "Perunov kritičar".

- Biće snimljen po istoimenoj trilogiji Miloša Petkovića, mog prijatelja i pisca koji je na sebe upravo tom epskom fantastičnom sagom i skrenuo pažnju javnosti. Sad sam, doduše, ponovo obrijao brkove, ali, biće ih opet, kad snimanje ponovo dođe na red. Ja sam Višegnev, Svetovidov sveštenik, i biće, pretpostavljam, jako zanimljivo, pa ne bih da vam kvarim iznenađenje.

Kakve su generalno bile reakcije na novi imidž?

- Pa, uglavnom se nagađalo koliko ja, u stvari, imam godina. Sa brkovima izgledam kao da mi je 55, a bez njih mi daju i 30-tak, tako da sad više ni sam ne znam šta je prava istina.

U filmu će glumiti i Gale Kerber, pa, imaš li neku informaciju, hoće li i on menjati imidž?

- Nisam još dovoljno upućen u sve finese, ali, mislim da on neće drastično odstupati od svog prepoznatljivog izgleda.

Ortodoks Kelts, Orthodox Celts Foto: RTS 2

Nova pesma odlično prolazi. Koji su dalji koraci po tom pitanju? Šta se dešava oko albuma?

- Evo , prođe godinu dana od pesme "Save Me", a nedavno je izašao i novi singl, što pouzdano ukazuje na napredak i po pitanju albuma. Izlazak sledećeg, trećeg, singla će biti signal koji će označiti i izlazak albuma. Kada će to tačno biti - ne bih smeo da tvrdim, ali najrealnije je posle letnje koncertne sezone.

Foto: Promo Foto: Promo

Vas nema u Irskoj iz, kako objašnjavaš, proceduralnih i finansijskih razloga, ali zato, interesantno, fanovi iz Irske su redovni na vašim "prazničnim" nastupima u Beogradu?

- To je kompliment najvišeg ranga, kad sopstveni nacionalni praznik ne provodiš kod kuće nego tamo negde u belom svetu sa nekim tamo "srpskim Keltima". To samo znači da to što radimo, radimo najbolje moguće i da smo na pravom putu i dalje. Ali, definitivno je najveći kompliment kad ti kažu da, kad te čuju, ne mogu da te pomešaju ni sa jednim drugim bendom na kugli zemaljskoj. E, onda zaista znaš da si uspeo! Doduše, to znaš i kad se pojaviš u kvizu i ukrštenici.

Postoji li namera da ostavite malo dublji trag u Hrvatskoj?

- Činjenica je da je marketing u Hrvatskoj po pitanju naših bendova generalno slab. Oni koji znaju, znaju zato što generalno slušaju i vole ovu vrstu muzike, pa su obavešteni zbog toga. Ali, da bi se napredovalo, treba biti tamo i više prisutan, i fizički i diskografski, što u našem slučaju nije nimalo lako, s obzirom na predznak koji svojim imenom sa sobom nosimo.

Da li je bilo ideja, ove ili prethodnih godina, da se proba sa većim prostorom od Doma omladine ili SKC-a? Recimo - Hala sportova?

- Ideje, svakako, postoje, ali će realizacija sačekati, pretpostavljam, proslavu prvih četvrt veka karijere 2017.

Dešava li se išta oko tvog drugog benda "Despot"?

- "Despot" će iskoristiti svaki trenutak u pauzama Kelta da nastavi svoju misiju. Naravno, Kelti u svakom trenutku imaju primat, ali to nikako ne znači da zapostavljam drugu autorsku stranu moje ličnosti. Za sada, ideje se gomilaju, a ono što je sigurno je da će "Despot" pisati muziku za dokumentarni film "Odbrana Beograda 1914.-1915", s obzirom da je i zamišljeno da se drugi album bavi tematikom I svetskog rata i naše, srpske, herojske epopeje, pa je ovo, prosto, bio i logičan i prirodan sled događaja. Ali, sve u svoje vreme.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    13. mart 2015 | 15:50

    Aco legendo!

  • Милица Вукчевић

    14. mart 2015 | 11:17

    Тако бих волела да допутујем у Београд за концерт 17. марта али ми је тај период увек компликован због обавеза. Сваке године кажем себи да ћу ићи следеће. Стварно волим Келте да слушам и често пуштам песме на ЈутЈубу а пошто живим у Барселони комшије ме често питају која је то музика и шта слушам.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA