HARI MATA HARI: "Pinkove zvezdice" su razvalile, takav sam ja bio sa 10 godina! (FOTO) (VIDEO)

- Koncert iz tri dela 24. aprila u "Sava centru" biće za moju, ali i za dušu publike - kaže za Telegraf Hari Varešanović

  • 5

Grupa "Hari Mata Hari" održaće veliki beogradski, i to veoma specifičan koncert 24. aprila u Sava centru. S obzirom da je, pored svega ostalog, Hari Varešanović i član žirija u megapopularnoj emisiji "Pinkove zvezdice", mnogo je povoda za priču sa pop legendom.

Foto: Promo Foto: Promo

Da će se predstojeći koncert razlikovati od uobičajenih - već govori i sam naziv, "Trilogija". Prvi deo će biti posvećen pesmama sa prostora bivše Jugoslavije uz koje je Hari odrastao, drugi deo će obeležiti sevdalinke, i tek u trećem delu sleduju najveći hitovi popularnog benda.

- Dugo sam čekao neku pauzu između projekata da ostvarim ovu ideju. Pored toga što sam autorski napravio "Hari Mata Hari", ja sam čovek koji voli da peva i tuđe pesme. Dugo sam sanjao da napravim program koji je sublimat svega što volim. "Trilogija" jeste nov koncept. Prva stvar su te domaće pesme koje su mene podstakle da budem pop pevač. Biće tu "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Kićo Slabinac, Kemal Monteno... Ovo je jedan od retkih koncerata za moju dušu, pa će me publika, nadam se, podržati. Opet - sve to i ona voli. To je i njihova i moja mladost - priča Hari za Telegraf. 

Malo detaljnije o drugom segmentu?

- Sevdah je bosansko kulturološko čudo. Iz moje je kuće izašao, ja sam u sevdahu odrastao. Volim uz to i privatno da se opustim, divim se tome kao slušalac. Imam i ja svoj neki sevdah, pa ću ljudima da prezentujem pokoju pesmu koja miriše na to. Osnovni deo su, ipak, hitovi "Hari Mata Harija". Nadam se da ću, kako ulazim u ozbiljnije godine, imati, možda, uslova da sa nekim od producenata napravim, recimo, i "Hari simfo". Taj program bi bio divan, ali je veoma zahtevan.

Sava centar je vaša "beogradska kuća"?

- Napravio sam tamo 40 koncerata. Pogotovo su zapažene dve serije - promocija albuma "Ne lomi me", kad je bilo skoro 10 koncerata, pa zatim posle albuma "Baš ti lijepo stoje suze", dve godine kasnije. Imali smo prelepih trenutaka u Sava centru, vezani smo za taj prostor.

Prošlogodišnji singl "Da ti k'o čovjek oprostim" najavio je novi album koji, ipak, još nije izašao?

- Ja sam lažljivac stari kad su u pitanju termini. Umetnici su veoma nepredvidljivi. Nije mi se složilo još sve. Izvukao sam sad jednu pesmu, "Stara ljubavi", izaći će pred koncert. Album - na jesen.

To je razumljivo jer sad imate i mnogo obaveza oko "Pinkovih zvezdica"?

- Pa, i ne toliko. Dođem jednom mesečno u Beograd i uradimo četiri emisije. Jedino što ja nisam TV lice. prvi put sam se suočio sa televizijom kao medijem, gde mora da se sedi par sati, biti našminkan, znojiti se pred reflektorima, nešto reći što je suvislo... Ta divna deca te, međutim, fino inspirišu. Podsećaju me na mene kad sam počeo da pevam sa deset godina. Zanimljivo je iskustvo, ali i naporno za mene koji sam scenski čovek.

Foto: TV Pink Foto: TV Pink

Da li ste na početku imali osećaj da će "Pinkove zvezdice" biti popularnije od "zvezda"?

- Nisu one gledanije samo od "zvezda", one su najgledanije osim "Dnevnika". Niko nije to očekivao.  Sastali smo se da napravimo nešto eksperimentalno, dok su "Pinkove zvezde" bile osmišljene kao mega-projekat, što i jesu. Zvezdice su, međutim, nenadano "razvalile".

Foto: TV Pink Foto: TV Pink

Imate li jasnu sliku ko bi od tih čudesnih klinaca mogao da pobedi?

- Ne, a i da imam - ne bih da izdvajam. Ima ih desetak stvarno fantastičnih.

Kako reagujete na priče da deci nije primereno da pevaju pesme koje pevaju, da se pojavljuju našminkana, u kasnovečernjem terminu...?

- Deca biraju neke sebi drage pesme. Slažem se, dobro bi bilo da se pojavi i neka dečija pesma, ali ne mogu da pevaju "Ćihu ćihu ćihu hu" stalno.  Meni je sve to ukusno. Lepo je i prirodno da se podržavaju snovi dece od 10, 11 godina. Glupo mi je podržavati snove nekog od 30 godina. Šta si čekao do sada? Za decu je bolje da glume, pevaju, recituju nego da idu po ulici i da se drogiraju. To je vreme kad dete skreće na pogrešan put. Niko nije prvo krivično delo napravio u tridesetoj, a glupo je prvu pesmu napraviti tada. Zato - daj da podržavamo te intuitivne darovitosti kod dece. Meni su "Pinkove zvezdice" super ideja.

Šta mislite, da li bi u regionu zaživeo, uz sve te pevačke, i neki sličan šou kad su autori u pitanju? Delite li mišljenje mnogih kolega da nema krize pevača, ali da postoji kriza autora na prostoru bivše Jugoslavije?

- Moglo bi tako da se kaže. Kriza je, ne samo pesama i autora, nego i autorskih koncepata koji su osamdesetih vladali. Dođe, recimo, Saša Lošić i kaže "Ja imam bend "Plavi orkestar", i izbaci deset pesama koje su tako dobre i konceptualno vezane. Dođe "Crvena jabuka", "Valentino"... Sve ima neku svoju priču, svoje pobornike. Nedostaje takav pristup poslu. Sad hoće svi da budu poznati, ali nema ko da kaže - ovo je moj koncept, mojih deset pesama.

Pre nekoliko meseci je bilo gostovo izvesno da ćete ponovo na "Evrosong", međutim, BiH je, ipak, opet odustala od takmičenja?

- Kad smo sve stavili na sto, shvatili smo da nismo spremni za ovu godinu - ni poslovno, ni autorski, ni infrastrukturno. "Evrosong" je ozbiljna stvar. odlučilo smo da to ostavimo za narednu godinu.

Kakve su danas obožavateljke na koncertima? Koliko je tu generacija? Ima li, kao nekada, bacanja brushaltera i sličnih stvari?

- Ima na koncertima i moje generacije, i malo starijih, a ima i dece, omladine... Mogu se pohvaliti sa, sigurno, tri generacije. A brushalteri i to... Ma, jok. Toga ima u priči.

Sve više radite za druge - Severina, Lepa Brena, Emina Jahović... Krčka li se nešto za kolege i sada?

- Sad sam za sebe radim. Potpuno sam se okrenuo pripremi albuma "Hari Mata Harija".

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • elite

    13. april 2015 | 17:06

    Ti si Kral muzike

  • Suza

    14. april 2015 | 09:41

    Uvek sarmantan, uvek romantican. Jedan od retkih pevaca cije pesme mogu da slusaju sve generacije, samo je potrebno da veruju u ljubav.

  • reza

    13. april 2015 | 21:30

    Hari mota vari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA