U četvrtak premijera kontroverznog filma "Klip" (VIDEO)

- Ideja za film nastala je kada sam na Jutjubu videla snimke u kojima mladi maltretiraju jedni druge, scene seksa i ludih žurki - kaže rediteljka Maja Miloš

  • 2

Film "KLIP" mlade rediteljke Maje Miloš biće premijerno prikazan u četvrtak u Sava centru od 20,30.

"KLIP" je već zaintrigirao publiku širom Evrope i postigao uspeh na internacionalnim festivalima, među kojima se posebno ističu festival u Roterdamu i festival u Viljnusu. U Roterdamu je osvojio "Zlatnog Tigra" (nagradu za najbolji film), dok je Isidora Simijonović na festivalu u Litvaniji dobila nagradu za najbolju glumicu.

Ovo ostvarenje izazvalo je različite reakcije nakon današnje novinarske projekcije u bioskopu "Takvud", prenosi Tanjug. Uz čestitke autorki za hrabar, iskren film o današnjoj omladini i za uverljivu glumu naturščika, čule su se i zamerke zbog suviše eksplicitnih prizora na temu seksa, droge i nasilja.

- Želela sam da otvoreno progovorim o ozbiljnom društvenom problemu, poput autora ''crnog talasa''. Ideja je nastala kada sam na Jutjubu videla snimke u kojima mladi maltretiraju jedni druge, scene seksa i ludih žurki. Takvo ponašanje je rastuća tendencija, tu postoje ogromna energija, bes i strast koje mladi ne znaju da kanališu, a moj film prvenstveno priča o ljubavi i odrastanju u 21. veku - rekla je Maja Miloš.

Glavni lik je tinejdžerka Jasna koja živi u siromašnom beogradskom predgrađu. Besna je na sve i svakoga, uključujući sebe. Zaljubljena je u dečka Ðoleta s kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela. Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimentisanjem u seksu, drogama i izlascima, snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju.

Glavna glumica Isidora Simijonović je još maloletna, kao i većina članova ekipe. Na špici je jasno navedeno da maloletne osobe nisu učestvovale u eksplicitnim scenama seksa. Simijonovićeva je izjavila da od detinjstva ide u glumačku školu i amaterski se bavi glumom, a da joj je ova uloga bila veliki izazov.

- Ima mnogo devojaka kao što je Jasna, svi smo čuli za takve slučajeve. Želela sam da probam da li mogu da igram takvu ulogu. Puno sam razgovarala sa rediteljkom o tom liku - rekla je ona, dodavši da su njeni roditelji bili prisutni i da je imala njihovu podršku.

I drugi mladi akteri ispričali su da im je puno značio rad na ovom filmu i da je njhova gluma znatno napredovala od prvih proba do kraja snimanja. Što se tiče sadržaja, oni ističu da ne treba zatvarati oči pred problemima.

- To je, na žalost, naša svakodnevica - izjavio je Vukašin Jasnić, koji igra agresivnog i emotivno zatvorenog Ðoleta.

Ostale uloge tumače Monja Savić, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Jovana Stojiljković, Vladimir Gvojić, Nikola Dragutinović i Mihajlo Nikolić, a Jasnine rodtelje Sanja Mikitišin i Jovo Maksić.

Važan element filma je muzika koju slušaju akteri, folk hitovi koji ih "vaspitavaju" dok roditelji okupirani svojim problemima ne primećuju njihovo ponašanje. U produkciji kuće "Baš čelik" na filmu su radili direktor fotografije Vladimir Simić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Senka Kljakić, Marijana Radović i Monika Ratković, montažer Stevan Filipović, dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić.

Producentkinja Jelena Mitrović istakla je da je "Klip" već prodat za distribuciju u Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj, Japanu, Hong Kongu, i to u necenzurisanoj verziji.

U srpskim bioskopima ipak će se prikazivati samo u večernjim terminima.

(S. M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA