DAMIR IZ SERIJE "LUD, ZBUNJEN, NORMALAN": Svi mi u životu imamo nekog Izeta (FOTO) (VIDEO)

Sa popularnim glumcem Moamerom Kasumovićem popričali smo u Banovićima, pred premijeru regionalne hit komedije "Hiljadarka"

  • 2

Premijera filma "Hiljadarka", koji je okupio glumačku ekipu sa prostora bivše Jugoslavije, bila je prilika da u Banovićima, gde je ovo ostvarenje i snimano, popričamo sa jednim od glavnih glumaca Moamerom Kasumovićem, široj publici najpoznatijem po ulozi Damira Fazlinovića u hit sitkomu "Lud, zbunjen, normalan".

NIKOLA KOJO KAO TITO: Pogledajte trejler za "Hiljadarku"! (FOTO) (VIDEO)

Branislav Trifunović, Aida Bukva, Nikola Kojo kao Tito, Mima Karadžić, Slaven Knezović, Vanesa Glođo, Željko Pervan su, uz Kasumovića, samo su neka od brojnih glumačkih imena koja se pojavljuju u novoj komediji reditelja Nenada Đurića. 

Podsetimo, glavni lik filma smeštenog u 1955. godinu je mladić Atif Kurtović prvi put u životu silazi u rudarsku jamu, kako bi nastavio tamo gde je njegov sada penzionisani otac stao, i postaje rudar-udarnik. Međutim, njegova sudbina se ubrzo u potpunosti menja kada bude izabran za lice koje će krasiti najvredniju novčanicu u iznosu od 1.000 dinara(tzv. “hiljadarku”). Tako će se Atif ubrzo naći na putu za Beograd gde će ga Titov lični fotograf uslikati i tako postaje deo istorije.

Foto: Promo Foto: Promo

U priču uskoro ulazi i mlada devojka (Aida Bukva) čiji nadimak nije slučajno “Hiljadarka”, u koju se Atif do ušiju zaljubljuje. Kada Tito najavi svoju ličnu posetu Atifovom rodnom gradiću, za sve junake ove priče počinje avantura koju će pamtiti do kraja života.

Moamer je u Banovićima pobrao opšte simpatije - što zbog sjajnog tumačenja lika poštara Fadila, što zbog izuzetno srdačnog odnosa prema novinarima i osmeha koji je bio non stop na njegovom licu. Nema sumnje da će tako biti i za koji dan u Beogradu.

- To je bilo vreme kada je običan čovek mogao da završi na novčanici - počinje priču za Telegraf Kasumović. - Srednji stalež je tada postojao. Vlast je brinula o njemu, jer je znala da je to pokretačka snaga industrije i svega ostalog. Poenta cele priče je bila da je taj sistem, na neki način, uređeniji od ovog u kome sada živimo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako biste opisali Fadila?

On je protivteža svemu što se dešava. Onaj čikica koji ti sedi na ramenu i govori "Možda nije u redu da uradiš takvu stvar". Kad sam pročitao scenario, Fadilovu ulogu, stvarno mi je bila želja da ga igram. Publika će da proceni, ali mislim da sam uradio posao kako treba. Volim da igram dobre likove koji spašavaju - ne svet, ali, ako spasiš jednu individuu, spasio si svet.

Evidentno ste među glumcima koje publika voli?

- Iskreno, ne bih voleo da spadam u tu kategoriju. Najviše bih voleo da budem anoniman, i da radim ovaj posao, ali to je oksimoron. Niko kao glumac ne može običnom čoveku da prenese sliku života koji on živi - kroz serije, filmove... Uvek u lik koji igram ugrađujem sebe.

Foto: Promo Foto: Promo

Kakav su Vam utisak ostavili Banovići?

- Kada sam pozvan da igram u ovom filmu, prvo sam otišao na "Google Earth" i zumirao Banoviće, jer nikad pre nisam bio tu. Shvatio sam da se grad nalazi usred rudnih iskopina. Drago mi je da su se radnici, rudari ovde izborili za svoje postojanje. Plata im dolazi svakog prvog, to je ovde sasvim normalno, a nepojmljivo je ne samo u Bosni, nego na Balkanu.

Sve je više koprodukcija i regionalne saradnje na nivou bivše Jugoslavije?

- Radio sam već tri, četiri takva projekta. Što se tiče filma i TV-a, mislim da nijedna od eks-ju republika ne može sama da deluje, jer je to veoma malo tržište - marketinški, producentski... Kada napravite film kao "Hiljadarka", koji je namenjen ne samo BiH, već čitavoj bivšoj Jugoslaviji, to je već ozbiljno tržište sa oko 2,5 miliona ljudi. Volimo da se busamo - bosanska, srpska, hrvatska kinematografija, ali to je sve zagrađeno i nikad neće biti komercijalno. Jedina budućnost kinematografije na eks-ju prostoru je regionalna saradnja.

Printskrin: Youtube/Lud, zbunjen, normalan - ZVANICNI KANAL Printskrin: Youtube/Lud, zbunjen, normalan - ZVANICNI KANAL

Da li više ima Fadila ili Damira Fazlinovića u Moameru?

- Damira, iskreno, uopšte nema u Moameru. Damir je nus produkt logičnog razmišljanja - lud, zbunjen, normalan. Uzimate aspekte normalne osobe koje predate u lik, i to je to. Kod Fadila sam više emotivan, jer je on lik koji je došao iz Crne Gore u Banoviće, grad koji se tek osniva, ne bi li neku sreću našao. Ljudi su ga primili, pronašao je najboljeg prijatelja čije lice se nalazi na novčanici od 1.000 dinara. Dok sam radio na ulozi, pokušao sam da kod njega zadržim taj moral koji nosim iz porodice, upravo zato da bi on bio protivteža svemu onom što se dešava. Neko zrno razuma u opštem ludilu.

U ulogu Damira ušli ste jako mladi. Kako sada gledate na Damira sa početaka serije "Lud, zbunjen, normalan"?

- Ovo ću vam odgovoriti samo jednom rečenicom. Obično kad sebe vidim u tim epizodama koje smo snimali pre sedam, osam godina, kažem sebi "Jao, derle jedno" (smeh).

Serija je, praktično, postala pravi fenomen u regionu. Napuštali su je, nažalost, glumci sa veoma zapaženim ulogama poput Dina (Milan Pavlović), Šefike (Jasna Žalica), sa životne scene su otišli Žan Marolt, Vanja Drah...

- Ogroman je gubitak u ljudskom i svakom drugom smislu smrt njih dvojice. Mi sad, međutim, snimamo, ja mislim, 240. epizodu. Takav projekat nije se desio na prostoru bivše države. Publiku držimo temama kojima se bavimo. One su vrlo ljudske i intimne. Svi mi u životu imamo i Izeta Fazlinovića, i nekog zadrtog, i nekog glupavog, pametnog... Ljudi, kad nešto vole, onda se u tome pronađu.

Printskrin: Youtube/Lud, zbunjen, normalan - ZVANICNI KANAL Printskrin: Youtube/Lud, zbunjen, normalan - ZVANICNI KANAL

Sve su veći i ambiciozniji planovi serije vezano za Srbiju gde se "LZN" prvih nekoliko godina gledao samo preko interneta. Bili ste, ne tako davno, i na promociji u Beogradu...

- To je bio savršen ugođaj. Mnogo je novinara došlo da to isprati. Znam da se serija u Srbiji dugo gledala "ilegalno". Moji roditelji žive u Crnoj Gori. Često prolazim granice i znam kako ko reaguje. Gostovali smo, recimo, jednom sa predstavom Sarajevskog teatra u Kragujevcu. Kretao sam iz Crne Gore, i pošto su bili neki radovi, morao sam okolnim putevima da idem. Vozio sam nekim malim, planinskim putem, izgubio se, i naleteo na dva radnika koja su nešto kopala. Zaustavio sam vozilo, kad oni me pitaju - "Otkud ti ovde?". Neki momci, negde, u jugoistočnoj Srbiji, znači, gledaju seriju i prepoznaju me, i to dok se ona još nije zvanično emitovala.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    15. septembar 2015 | 10:06

    Nesto lepo I normalno na nasim prostorima.

  • топлистанадреалиста

    15. septembar 2015 | 09:28

    Ма од њега можете направити и астронаута али глумца, никада!!!! Он читаво вријеме кочи серију, срећа па га остали ликови извлаче!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA