Film o Otporašu na festivalu "Beldoks" (VIDEO)

Film Vladimira Milovanovića "Lice revolucije" govori o Branku Iliću, lideru "Otpora" u vreme petooktobarskih promena, ali i o njegovom životu 10 godina kasnije

  • 0

Dokumentarno-igrani film reditelja, scenariste i producenta Vladimira Milovanovića "Lice revolucije" biće premijerno prikazan 4. maja, u Sava centru, na otvaranju "Beldoks" festivala, najavili su organizatori.

Film je je proizašao iz radionice koju su pri Muzeju savremene umetnosti u Beogradu organizovali Zoran Erić i Stevan Vuković, dok je mentor bio Želimir Žilnik.

Milovanović se u svom ostvarenju bavi studentskim pokretom "Otpor" koji je bio jedan od ključnih društveno-političkih faktora koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića.

Film govori o Branku Iliću, njegovom angažovanju tokom petooktobarskih promena, ali i o njegovom životu 10 godina kasnije.

- Motiv razočaranosti revolucijom sam preslikao na svoj život, a priča o ''Otporu'' i post-petooktobarskoj Srbiji nekako je izašla u prvi plan - objasnio je Milovanović.

On je dodao da su proveli dve godine snimajući i montirajući film koji traje oko 70 minuta, a u celom procesu je učestvovalo oko 70 ljudi, od kojih niko nije uzeo honorar za svoj posao.

Branko Ilić bio je jedan od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji u periodu od 1998. do 2000. godine i lider studentskog pokreta "Otpor". Hapšen je i pretučen više puta, a za svoju borbu je 2000. u ime "Otpora" primio MTV nagradu "Free your mind".

Tačno 10 godina posle petooktobarske revolucije, Branko se vraća u Beograd iz dobrovoljnog izgnanstva u rodnom Arilju, zapošljava se kao šanker i privremeno useljava kod Švabe, starog prijatelja iz vremena protesta.

Švaba i Branko odlučuju da 5. oktobra obeleže desetogodišnjicu pada Miloševićevog režima ispred Skupštine Srbije.

Posle akcije, u preplitanju stvarnih i izmišljenih ličnosti i događaja, "padaju maske traumatizovanog srpskog društva zaglavljenog u tranziciji između socijalizma i kapitalizma", ostavljajući gledaocima mogućnost da sami povuku granicu između dokumentarnog i fiktivnog.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA