POČAST LEGENDI: Milan Mladenović dobio svoj prolaz u Novom Sadu! (VIDEO)

Prolaz se nalazi pored Zmaj Jovine ulice na broju 22

  • 2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor "Exit festivala" Dušan Kovačević i osnivač novosadskog Koncerta godine Obrad Boba Škrbić, danas su u centru Novog Sada svečano otvorili prolaz pesniku i muzičaru Milanu Mladenoviću, lideru EKV-a.

Prolaz se nalazi pored Zmaj Jovine ulice na broju 22, a odluku da Mladenoviću na ovaj način bude odata počast, na inicijativu Koncerta godine, Zorana Kostića Caneta, te brojnih drugih istaknutih pojedinaca i uz podršku Exita, donela je Skupština grada krajem septembra.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je puno razloga zbog kojih je baš u Novom Sadu jedan prolaz dobio ime po legendarnom rokeru:

- Milan Mladenović je dobar deo svoje karijere vezao za Novi Sad, neke od svojih albuma je snimio u Novom Sadu, a Novi Sad je oduvek bio bastion urbane kulture i sedište najvećih i najuticajnjih muzičkih festivala. Pored toga Novi Sad je i kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godne i kao takav treba da ima obeležje posvećeno tom velikom muzičaru.

Foto: Promo Foto: Promo

Jedan od predlagača da prolaz u centru Novog Sada dobije ime po frontmenu Ekaterine Velike, osnivač novosadskog Koncerta godine Obrad Boba Škrbić je rekao da je predlog podnet još 2008. godine i da je srećan što je posle toliko godina došlo do realizacije te ideje.

- Bez želje da omalovažim bilo koji deo našeg grada, moram da istaknem da mi je drago što je Milan Mladenovć dobio prolaz u strogom centru grada, u pešačkoj zoni, jer je to mnogo bolje nego da je dobio neku ulicu negde na periferiji Novog Sada. Ovo je momenat kada svi mi koji radimo u muzici, dobijamo potvrdu da naš rad nije uzaludno trošenje vremena, već da se ono što radimo vrednuje, prepoznaje i ceni - rekao je Škorić.

Prisutnima se obratio i Dušan Kovačević, direktor i osnivač Exit festivala istakvaši da je "Milan Mladenović jedinstvena ličnost na umetničkoj sceni u modernoj istoriji ovih prostora".

- On je muzikom koju je stvarao ostavio neizbrisiv trag na generacije mladih ljudi i verujem da su svi oni koji su odrasli uz stihove “dečaka iz vode” danas ponosni koliko i mi“, rekao je Kovačević i dodao: "Posebno mi je drago što pesnici našeg doba dobijaju svoj prostor u sećanju pored večnih pesnika kakav je Zmaj Jova Jovanović i dobro je da imamo kontinuitet u priznavanju umetnika i stvaralaca. Time i Exit, što mu je osnovna misija, daje podstrek da se i nove generacije upoznaju sa Milanovim stvaralaštvom, te nastave njegovo nasleđe, svaka u svom vremenu i na svoj jedinstven način".

Večeras će ujedno biti održano veče posvećeno Milanu Mladenoviću i grupi „Ekatarina Velika“ u SKCNS Fabrici uz premijeru dokumentarnog filma „Limunovo drvo“ uz koncert "tribute" sastava "Deca iz vode" koji će izvesti neke od najznačajnijih numera iz bogatog opusa grupe EKV.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajvosa

    5. novembar 2015 | 18:05

    Jedni jedini neponovljivi tako sam sretna sto i moja djeca slusaju njihovu muziku umjetnost prava

  • Rumsterdam Online

    5. novembar 2015 | 17:41

    Te ulica Milana Mladenovića, te plato, evo sad i prolaz (!) ali, zašto se glorifikuje samo jedan čovek?! Kao da su ostali članovi manje vredni?! Zar nije i sam bend insisitirao na zajedništvu i od samog početka se potpisivao kao autorski bend?! Smatram da bi najpoštenije bilo da sve te ulice, platoi i prolazi nose ime EKATARINE VELIKE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA