• 1

Opra Vinfri zaplakala sa diplomcima u Južnoafričkoj Republici

Poznata voditeljka je u ovu školu uložila 40.000.000 dolara

  • 1

Opra Vinfri zaplakala je juče dok je prisustvovala diplomiranju prve generacije Akademije za liderstvo za devojke u Južnoj Africi. Kraljica tok šoua je tom prilikom održala dirljiv govor u Henli on Klipu.

 

Zvezda se osmehivala i bila je vidno srećna dok je pozdravljala svoje diplomce. Nije uspela da sakrije i suze kada su joj se mlade dame zahvaljivale. Tom prilikom je izajvila da je ona najponosnija "majka" na svetu.

 

Mlade dame su sem standardnih predmeta na akademiji učile da pevaju i igraju. One su imale nastavu iz medicine, prava, tehnologije i ekonomije. Škola je osnovana 2007. i Opra je u nju uložila 40.000.000 dolara. Svečanom uručenju diploma prisustvovala je Grejsa Mejčel, supruga bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele. Od 75 upisanih u školu, završilo je 72 učenika.

 

- Ove devojke su prošle kroz mnoga loša iskustva u životu. Ostale su bez roditelja, ili su im se roditelji razveli, bile su zlostavljane, maltretirane, prepuštene sebi. Ako ulažete u mladost ulažete u naciju. Uskoro ćete videti šta će vam pokazati ove devojke. One su spremne da budu na usluzi sebi, svojoj porodici i društvu, a to će vam uskoro i pokazati - rekla je Opra Vinfri, ponosna što je devojke zovu "mama Opra". Pre pet godina kad su devojčice od 11 i 12 godina došle u školu, nisu znale šta je kompjuter a dotle su bile u školama koje nisu imale dovoljno klupa i stolica za sve đake. Obično su ih odgajale bake i deke ili rođaci, jer su im roditelji umrli od raznih bolesti ili side. Opra Vinfri je napomenula da su ova deca rođena 1994. kada je aparhejd u Južnoafričkoj Republici završen.

 

U ovoj državi oko pola miliona učenika ne završi školovanje, a oko 496.000 dođe do poslednjeg razreda, a tek četvrtina od onih koji završe, uspe da upiše neki fakultet.

 

telegraf/Nataša Ilić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA