OVAKO 45 GODINA ŠIBAJU ROK VETROVI! Neuništiva "YU grupa" NEVEROVATNIM koncertom proslavila jubilej! (FOTO) (VIDEO)

Najdugovečniji bend sa prostora bivše Jugoslavije priredio je u punoj Hali sportova, zajedno sa sjajnim gostima, doživljaj za nezaborav

  • 5

"YU grupa", najdugovečniji rok bend sa ovih prostora, proslavio je nesvakidašnji jubilej, čak 45 godina postojanja, koncertom u beogradskoj Hali sportova koji je, duboko veruje potpisnik ovih redova, prevazišao očekivanja i onih najzagriženijih zaljubljenika u opus dinastije Jelić i njihovih saboraca.

(VIDEO): YU GRUPA: Pogledamo nekad rijalitije, gleda ih sigurno i naša publika! (FOTO)

Jednostavno, sve što je vezano za ovaj koncert, ne samo od momenta kad su se ugasila svetla pa do poslednjih taktova pesme "Odlazim", već uključujući i aktivnosti tokom promotivne kampanje, može da se slije u jednu reč - savršeno! Ili, što bi Žika Jelić, na svoj prepoznatljiv način rekao - fennnomenalno!

Koliko se bend potrudio da publici koju su sačinjavale sve generacije, od dece do onih koji su rasli sa dugovečnom grupom od početka, priredi, za specijalnu priliku, nesvakidašnji doživljaj, jasno je nagoveštavao sam početak koncerta. Uz uvodni glas, a koga bi drugog nego Zorana Modlija, bend je, na svoj osoben način najavio - Zoran Kostić Cane!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Frontmen "Partibrejkersa" je nadahnuto nazvao "YU grupu" karijatidama našeg rokenrola, dodavši - "Da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A onda... Od čega početi? Fantastična set lista. Odličan zvuk. Bend uvežban - da ne može bolje. Za početak, publiku je zagrejao pesmama koje tek treba da se pojave na novom albumu. "Evo, stojim tu" beše broj jedan, a onda je krenula već čuvena "Panika". Sa onakvim hukom koji je nosi - pravi koncertni razarač!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Krenula je, zatim, od "Moj stari bend", pa preko hitova "Zamoliću te", "Pustinja", "Šta će meni vatra", reprezentativna šetnja kroz sve faze karijere, a "Dunavom još šibaju vetrovi" učinila je da i oni najstegnutiji vrlo brzo iz sveg srca puste glas i u čarobnoj večeri zaborave na sve kočnice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sjajno odabrani gosti obogatili su drugu polovinu koncerta koji je, naprosto, proleteo u dva i po sata. Veliki Radomir Mihailović Točak se pojavio na sceni sa svojim kompanjonom iz "Smaka" Zoranom Milanovićem, pa je tako ojačana postava, sa dve bas gitare, odsvirala "Zajdi, zajdi". Otprašio je Točak sa Jelićima i Igorom Maleševićem i hit "YU grupe" - "Zaboravi".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Preostala dva gosta su bila rezervisana za bis. Dušan Kojić Koja je, nekarakteristično za njega, zasvirao gitaru u "Čudnoj šumi" koju je, sećamo se, davno obradio sa "Disciplinom kičme", dok se Nikola Čuturilo Čutura, tekstopisac nekoliko velikih hitova "YU grupe", pridružio u jednom od njih - kad se horski pevao "Mornar".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nije Čutura ni sišao sa scene, već su se ostali gosti vratili, ne bi li svi učesnici koncerta, simbolično, uz more belih papirića koji su se razleteli po dvorani, otpevali "Odlazim". Pogledajte kako je to izgledalo:

Podrazumeva se - na ovom koncertu nije izostalo (skoro) ništa od onog legendarnog i neprolaznog što je obeležilo karijeru "YU grupe" - "Crni leptir", "Od zlata jabuka", "Opasno te volim", pa čuveni etno "3 u 1" koktel - "Nona/Kosovski božuri/Sama"...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Od novih pesama - nije bez razloga "amerikana" balada sa tekstualnim pečatom Bore Đorđevića "Žao mi je što nisam tvoj" još pre objavljivanja sačuvana za bis. Žika ju je otpevao uz specifičnu podršku - na bini je, uz njega, sedela jedna devojka iz publike, studentkinja Maja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sve što smo ove nestvarne večeri videli/čuli/osetili nedvosmisleno pokazuje da je "YU grupa", posle (vredi tu cifru često ponoviti) 45 godina postojanja, daleko od stavljanja u fioku prošlosti. Naprotiv!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Čekamo, kako rekoše, polovinom februara 2016, novi album. Već sad je jasno - sjajan će biti! Čekamo i da protrči još tih pet godina. Šta je to za neuništive, večite dečake.

Pa se vidimo... Na pedesetom.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoT it?

    18. decembar 2015 | 02:07

    A oni prenose Joksimovićev koncert na televiziji... Svo poštovanje za njega, ali ovo je ipak koncert koji je zaslužio punu medijsku pažnju...

  • lols

    18. decembar 2015 | 09:06

    bravo legende

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    18. decembar 2015 | 04:59

    Краљеви,,, свака вам част људи,,, !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA