Filmom "Marina Abramović: Umetnik je prisutan" završen 5. Beldoks (VIDEO)

Ostvarenjem reditelja Metjua Ejkersa završen 5. festival dokumentarnog filma. Nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na 5. Beldoksu ravnopravno dele Srđan Keča za "Pismo ocu" i Dušan Čavić i Dušan Šaponja za film "Biba struja"

  • 0

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada, kao i projekcijom američkog filma  "Marina Abramović: Umetnik je prisutan" u režiji Metjua Ejkersa, sinoć je u velikoj dvorani Sava centra završen 5. međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je član saveta festivala reditelj Darko Lungulov, zatim je pročitano pismo reditelja Metjua Ejkersa, koji je izrazio žaljenje što on i Marina Arbamović nisu mogli da dođu na beogradsku premijeru, ali se gledaocima obratio brat umetnice Velimir Abramović.

- Ovo je film oslobođenja jednog čoveka, žene koja je raskrstila sa svim iz čega je potekla, patrijarhalnom porodicom, likovnom akademijom i pošla drugim putem. Ona je prešla u poziciju svesti, duhovnog sveta, u kojem umetnik emanira čistu ideju - rekao je Abramović.

Film "Marina Abramović: Umetnik je prisutan" režisera Metjua Ejkersa, svetsku premijeru doživeo je na Sandens festivalu, a evropsku na festivalu u Berlinu.

Ejkers beleži 10 meseci života i umetničkog stvaranja Abramovićeve. Taj period je rezultirao njenom izložbom u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) marta 2010. godine, tokom koje je provela više od 700 sati u "nemom dijalogu" sa publikom.

Reditelj ne dozvoljava da bude zaveden mitom koji je stvoren oko Abramovićeve i njene kontraverzne i radikalne umetnosti, već joj prilazi kao skeptik i laik, da bi na kraju otkrio šta se krije iza površinskog fizičkog i mentalnog rizika koji su postali sinonimi za performans ove umetnice.

Ejkers ne teži tome da njegov film bude dosledna zabeleška vremena provedenog sa umetnicom i snimljenih performansa, već da, kako je izjavio, predstavlja umetničko delo za sebe.

Nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na 5. Beldoksu ravnopravno dele Srđan Keča za "Pismo ocu" i Dušan Čavić i Dušan Šaponja za film "Biba struja", odlučio je festivalski žiri.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA