Jubilarni film "D" Romana Polanskog

Dvadeseti film poznatog reditelja, pod nazivom "D", obradiće aferu Drajfus koja je u 19. veku uzburkala francusku javnost

  • 0

Francuski reditelj poljskog porekla Roman Polanski posvetiće svoj sledeći, 20. jubilarni film, aferi Drajfus koja je u 19. veku značajno obeležila društveni život u Francuskoj. Snimanje filma čiji će naziv biti "D" počeće krajem ove godine u Parizu.

- Film neće biti biografija Alfreda Drajfusa. Biće to triler, čija je tema policijska istraga koja je vođena u to vreme - rekao je agenciji Frans pres jedan od producenata filma, Robert Benmusa.

Mada za to nije bilo dokaza, Francuz jevrejskog porekla iz Alzasa, kapetan Alfred Drajfus, optužen je 1894. za špijunažu u korist Nemačke, posle čega je osuđen na doživotni zatvor.

Pukovnik Mari Žorž Pikar je te godine otkrio pravog krivca, majora Ferdinada Esterhazija, ali je Drajfus rehabilitovan tek 1906. Afera je podelila tadašnju francusku javnost na one koji su verovali u nevinost osuđenika i one koji su smatrali da je Drajfus kriv za ono što mu se stavlja na teret.

U polemiku se uključio i francuski pisac Emil Zola, koji je u pismu pod naslovom "Optužujem", upućenom tadašnjem predsedniku Francuske Feliksu Foru, optužio vlasti za antisemitizam.

- Možemo pokazati važnost tog događaja, posebno s obzirom na sve ono što se danas dešava u svetu... na bezbednosnu paranoju, na tajne vojne sudove, službe za obaveštavanje koje su bez ikakve kontrole...pristrasnost medija - naglasio je Polanski u razgovoru za američki list The Hollywood Reporter.

Scenarista dvadesetog filma Polanskog biće bivši istraživački novinar Robert Haris. Film posvećen aferi Drajfus je 1958. godine snimio reditelj i glumac Hose Ferer, a kasnije i francuski režiser Iv Boase.

(A.V./Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA