SEĆANJE NA VLADU DIVLJANA: Počinje snimanje filma "Nebeska tema"! (FOTO) (VIDEO)

- Divljanov značaj je nemerljiv. Za mene je on u rangu Bouvija, Lenona - nadahnuto će scenarista i reditelj Mladen Matičević

  • 2

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke održana je konferencija za novinare povodom početka snimanja dokumentarnog filma o Vladi Divljanu, "Nebeska tema".

Na konferenciji su govorili reditelj i scenarista Mladen Matičević, glumac Svetozar Cvetković koji će biti u ulozi naratora, muzičari i dugogodišnji Vladini saradnici Srđan Gojković Gile i Aleksandar Šandorov, kao i ugledni novinar Momčilo Moma Rajin.

Matičević je istakao da motiva za snimanje ovakvog filma ima mnogo, ali da on izdvaja dva:

- Divljan je jedan od najvećih pevača, kompozitora, kantautora bivše Jugoslavije, i jedna od najvećih vrednosti pop kulture na ovim prostorima. Istorijska ličnost! Imam i lični motiv, jer sam odrastao uz njega i novi talas. Naš način razmišljanja i doživljaj sveta formirao je Vlada sa svim drugim muzičarima novog talasa.

Foto: Promo Foto: Promo

Matičević je istakao:

- Divljanov značaj je nemerljiv. Za mene je u rangu Bouvija, Lenona. Čast mi je da snimam film o čoveku koji je moj veliki heroj. Ovo je moj najvažniji film u emotivnom smislu. Biće to prelazni oblik između dokumentarnog i igranog filma, takav je sad trend u svetu. Poput planetarno poznatih ostvarenja tog tipa, biće produkciono na visokom nivou.

Svetozar Cvetković je istakao da je u pitanju jako značajno ostvarenje:

- Mi svi predstavljamo neko vreme, što je danas jako neuobičajeno, kad nije postojala razlika u shvatanju rokenrola, klasike, scenske umetnosti, baleta, filma... Vlada je bio prototip toga. Naracija bi trebalo da postavi Vladu i to vreme na mesto koje on, neumitno, zaslužuje.

Foto: Promo/Rudi Uran Foto: Promo/Rudi Uran

Pijanista Aleksandar Šandorov, Divljanov kum, uzbuđen je i srećan što učestvuje u ovom projektu:

- Od trenutka kad me je Matičević pozvao, osetio sam veliku žalost što radimo za čoveka koji više nije sa nama. Vlada nas, međutim, nikad neće napustiti, niti ćemo mi njega. Želim da ispričam priče ne iz ugla scene, već da predstavim Vladu kao nekog ko je toliko uživao u životu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Srđan Gojković Gile je istakao veliku muzičku vrednost koju ovo delo ima:

- Tu je Divljanova muzika koja već postoji, a Vlada je jedan od najvećih autora na ovim prostorima. Bio je najtalentovaniji predstavnik generacije novog talasa u Jugoslaviji. Najbolji od nas je otišao. Ovaj film je bitan za budućnost, ostaće kao spomenik liku i delu bitnog čoveka.

Frontmen "Električnog orgazma" je naglasio:

- Vlada je imao brojne talente – bio je tekstopisac, pevač, gitarista, kompozitor... Sve ono što je potrebno za bend kadav su bili "Idoli", kasnije "Old Stars bend" i sve ostalo. Imam puno poverenje u Mladena zbog njegove ljubavi prema Vladi i poštovanja, ne sumnjam da će film biti dobar.

Printscreen: Youtube/Ustanova kulture Parobrod Printscreen: Youtube/Ustanova kulture Parobrod

Moma Rajin je, krajem sedamdesetih, kao direktor SKC-a imao ogroman udeo u "eksploziji" novog talasa:

- Veliki autori imaju privilegiju da, i posle smrti, njihovo delo nastavlja život. Vlada je ostavio miris i pečat. Umeo je svoju privatnost da zaštiti pažljivo i ljubomorno. Uvek je bio vedar, prisan, negovao je prijateljstva. Ne verujem da se sa mnogo ljudi zavadio.

U filmu će, pored učesnika konferencije, sudelovati i bivši "Idoli" Zdenko Kolar i Srđan Šaper, zatim Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Peca Popović, Mladen Juričić Max, Stray Dogg, članovi grupe "Darkwood Dub" i mnogi drugi, a spisak još nije konačan.

Rad na filmu počinje 15. aprila, a ideja je da se sve završi na jesen. O terminu premijere je, kako kaže Matičević, još uvek rano pričati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA