≫ 

PREMINUO JE HEROJ NAŠEG DETINJSTVA! Odlazak dobroćudnog džina Bada Spensera

Pored vrhunskih glumačkih rola i uloga koje će se zauvek pamtiti u legendarnim filmovima, Spenser je pesedetih godina učestvovao i na Olimpijskim igrama

  • 45

Italijanski glumac Bad Spenser preminuo je u 86. godini. Bio je olimpijski plivač, Vestern junak  i omiljeni, dobroćudni džin starijih generacija.

VEČITI SIMBOL VESTERNA: Bad Spenser zauvek će ostati upamćen po ovim ulogama (VIDEO)

Njegov sin Đuzepe Pedersoli potvrdio je tužnu informaciju nemačkim medijima.

- Nije patio, preminuo je u 18.15 sati, svi smo bili pored njega do poslednjeg trenutka i njegaova poslednja reč bila je "Hvala" - prenela je agencija ANSA prema.

- Uz duboko žaljenje, obaveštavamo sve da je Bad pošao na dalek put - napisao je sin na svojoj Fejsbuk stranici.

Pored vrhunskih glumačkih rola i uloga koje će se zauvek pamtiti u legendarnim filmovima, Spenser je pesedetih godina učestvovao i na Olimpijskim igrama.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Plivao je brzo, čak 100 metara u minuti i bio je član italijanske vaterpolo reprezentacije.

Bad Spenser rođen je 31. oktobra 1929. kao Karlo Pedersoli, a tokom karijere proslavio se ulogama u na ovim prostorima popularnim akcionim komedijama u kojima se često pojavljivao sa svojim filmskim partnerom Terensom Hilom.

Popularni dvojac se tokom godina pojavio u više od 20 filmova koje su ponekad i producirali i režirali.

- Terens mi je kao brat, a braća se ponekad ne slažu i mogu međusobno da idu na živce jedan drugom. To je vidljivo i u našim filmovima, ali zna da uvek može da se osloni na mene baš kao i ja na njega. Obožavamo da radimo zajedno pa smo verovatno zato i snimili toliko zajedničkih filmova - rekao je Spenser u jednom od intervjua.

Spenser karijeru nije započeo kao glumac već je prvo bio poznati profesionalni plivač, a prvi je Italijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. To mu je pošlo za rukom 1959., a končano vreme bilo je 59,5 sekundi.

Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u toj disciplini. Godinu dana kasnije učestvovao je u Letnim olimpijskim igrama u Helsinkiju i tada je dogurao do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njega je plivačka karijera naglo završila 1957.

Međutim, paralelno sa sportom okušao se i u glumačkim vodama. Isprva u manjim ulogama, a tako je bilo sve do kraja šezdesetih. Svog budućeg filmskog partnera Terena Hila ili Marija Đirotija upoznao je 1959. na setu "Hannibala".

Ipak, prvi "pravi" film bio je špageti vestern "God Forgives... I Don't!" Đuzepea Kolicija iz 1967. kad su, kako bi se približili američkom tržištu, imena po prvi puta promenili u Bad Spenser i Terens Hil.

Spenser je bio velika zvezda u Evropi, ali popularnost je počela da pada tokom osamdesetih, a do devedesetih Spenser se gotovo u potpunosti prebacio na TV gde je najpopularnija uloga ona u akcionom filmu "Extralarge".

"U životu nisam bio samo tri stvari - baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, baciću se u politiku", rekao je 2005. kada se priključio Berluskonijevoj stranci Forca Italia, ali ta je epizoda završila neslavno i mnogi su mu zamerali što je uopšte dopustio da mu tzv. "šoubiz politika" naruši ugled.

Spenser je 1960. oženio Mariju Amato, a zajedno su imali troje dece.

Posednji pozdrav glumcu uputio je i italijanski premijer Mateo Renci.

"Chao, Bade Spenseru. Mnogo nas te je volelo", napisao je na Tviteru Renci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajvosa

    27. jun 2016 | 23:25

    Ode jos jedna legenda pocivaj u miru ljudino

  • Jaroslav

    28. jun 2016 | 01:38

    Nek mu je večná slava zauvek ce ostati u naším srcima

  • Pera Kojot # 1

    28. jun 2016 | 01:20

    Svi mi u jugi smo rado gledali njegove i Hillove filmove! Vecna mu slava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA