Svi pobednici „Evrovizije“ (PRVI DEO, VIDEO)

Od Lis Asije, preko grupe "ABBA", Džonija Logana, Selin Dion, Tota Kutunja, Marije Šerifović, pa do Eldara i Niki. Telegraf vam predstavlja pobednike svih dosadašnjih "Evrovizija"

  • 0

Evropa će u subotu na nedelju veče dobiti 60. pobednika 57. po redu „Evrovizije“, za koje će se boriti 26 zemlje, uključujući i Srbiju. Najveće evropsko muzičko takmičenje počelo je da se održava davne 1956. godine. Najviše pobeda na „Evrosongu“ ima Irska, čak sedam. Slede je Velika Britanija i Francuska sa po pet. Najviše nastupa bez pobede imao je Portugal, koji je učestvovao čak 45 puta, a da nije nijednom osetio slast trijumfa.

Telegraf vam predstavlja prvi deo pobednika svih dosadašnjih „Evrovizija“. U prvom delu predstavićemo vam numere koje su osvojile Stari kontinent od 1956. do 1980. godine. Bićete u prilici da vidite kako se muzika menjala tokom svih ovih godina, od klasičnog evergrina do današnje popularne muzike.

Da krenemo od početka. Prvu „Evroviziju“ osvojila je sada već 86-godišnjakinja Lis Asija. Vremešna pevačica je sa numerom „Refrain“(„Refren“, prim.aut.) pobedila u svoj zemlji. Prvi trijumf Holandiji donela je Kori Broken na sledećem takmičenju održanom u Frankfurtu. 1958. godine iz zemlje lala pobedu odnosi francuski predstavnik Andre Klevo. Naredne godine, Holandija opet vraća primat najbolje pesme Evrope, zahvaljući Tediju Sholtenu. Klackalica između ove zemlje se nastavila i 1960. godine, kada je pobedila Parižanka Žaklina Boje.

Prvu pobedu za Luksemburg odneo je njihov takmičar Žan Klod Paskal. Francuska 1962. godine postaje država koja ima najviše trijumfa na „Evroviziji“. Treću po redu titulu najbolje pesme Evrope pripala Izabel Obre. Na red i došla Danska. Skandinavska zemlja je na veoma diskutabilan način došla do prestižne nagrade, i to zahvaljući netačnim glasovima norveškog žirija, a ceh je platila drugoplasirana Švajcarska.

Italija se radovala 1964. godine. Laskavo priznanje dobila je Điliola Sinkveti. Usledio je drugi trijumf Luksemburga. Zemlju Beneluksa predstavljala je simpatična pevačica Frans Gol. U klub „besmrtnih“ ušla je 1967. godine i Austirja i njihov takmičar Udo Jurgens sa numerom „Merci Cherie“. To sledeće godine čini  Velika Britanija i njena predstavnica Sendi Šou.

Jedan od brojnih „evrovizijskih“ skandala desio se u Londonu. Naime, zahvaljući španskog diktaturu Fransisku Franku, koji je namestio glasanje, u britanskoj prestonici iznenadila je Masiel. Predstavnica Španija je bila ispred domaćeg takmičara Klifa Ričarda, koji ni dan danas ne veruje da je izgubio.

Specifična situacija desila se na narednom „Evrosongu“, gde smo imali čak četiri pobednika – Španiju, Veliku Britaniju, Holandiju i Francusku. Ove zemlje su bile izjednačene po broju glasova, a pošto nije bilo teniskim žargon rečeno „taj brejka“, imali smo četiri pobednika.

Najtrofejnija država, kada je reč o „Evroviziji“, jeste, kao što smo napomenuli, Irska. Dejna sa pesmom „All Kinds Of Everything“ je imala tu čast da dovede manifestaciju u Dablin. U glavnom gradu Irske je 1971. godine simpatije publike osvojila je Severin iz Monaka, koja je donela kneževini pravo da organizuje ovo ekstravagantno takmičenje. Sledeće dve godine bile su u znaku Luksemburga, koji je dva puta uzastopno osvojio nagradu za najlepšu kompoziciju Starog kontinenta.

Verovatno najpopularnija i najbolja pesma „Evrovizije“ izvedena je u engleskom gradu Brajtonu 1974. godine. Švedska grupa „ABBA“ oduševila je Evropu i svet pesmom koja se i dan danas čuje „Waterloo“. Uspehom na „Evrosongu“ lansirao ih muzičku orbitu, a Angeta, Berni, Bjern i Ani-Frid stekli su planetarnu slavu.

Iz Stokholma u Hag, „Evroviziju“ „seli“ holandski bend „Teach In“. Kao pobednike, njih nasleđuju Britanci „Brotherhood of Man“. Francuska, potom osvaja svoju petu i za sada poslednju titulu „Evrosonga“, kada je u Londonu trijumfovala Mari Mirjam.

Sledeće dve godine prisutna je dominacija Izraelaca, koji su pobeđivali 1978. i 1979. godine. Interesantna je posebno bila njihova prva pobeda. Naime, Jordan je odbio da prenosi izraelske predstavnike Izhara Koena i Alfabetu, zbog konflikta između dve zemlje. Da stvar bude još bizarnija, te godine u Parizu je upravo pobedio Izrael, a jordanska televizija saopštila je da je trijumfovala drugoplasirana Belgija.

Drugi trijumf Irskoj doneo je Džoni Logan. Najtrofejniji muzičar „Evrosonga“ doneo je svojoj zemlji i Dablinu novu manifestaciju pesmom „Whats Another Year“.

Sutra vas očekuje drugi deo pobednika „Evrovizije“. Uživajte.

(V. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA