Svi pobednici „Evrovizije“ (DRUGI DEO, VIDEO)

Od Lis Asije, preko grupe "ABBA", Džonija Logana, Selin Dion, Tota Kotunja, Marije Šerifović, pa do Eldara i Niki. Telegraf vam predstavlja pobednike svih dosadašnjih "Evrovizija"

  • 0

Posle prvog , predstavljamo vam i drugi deo pobednika „Pesme Evrovizije“. U jučerašnjem članku predstavili smo najbolje pevače i pevačice Evrope od 1956. do 1980. godine, a danas nastavljamo dalje.

Da krenemo. Posle trijumfa irskog muzičara Džonija Logana, primat za najbolju pesmu Evrope ponovo je preuzela Velika Britanija, i to grupa „Buck Fizz“, koja je slavila u Dablinu. Po prvi put, slast pobede osetila je i Nemačka. Dugoočekivano slavlje svojoj zemlji je 1982. godine donela Nikol, a svoju pesmu  „Ein bichen Frieden“ („Malo više mira“,prim.aut.) otpevala je na maternjem nemačkom jeziju.

Četvrti trijumf dočekao je i Luksemburg. Korin Erme je osvojila Evropu numerom „Si la vie est cadeau“(„Ako je život dar“, prim.aut.). Posle deset godina i pobede grupe „ABBA“, ponovo se radovala Švedska. Skandinavca je trijumf donela grupa „Herreys“.

Susednoj Norveškoj se posrećila „Evrovizija“ u Geteborgu, jer je grupa „Bobbysocks“ donela prvu „titulu“ svojoj zemlji. Prvu pobedu na „Evrosongu“ ostvarila je i Belgija, sa pesmom „J'aime la vie“ ( "Volim život", prim.aut.) Sandre Kim.

Irska je 1987. godine ponovo slavila Džonija Logana. Poznatom numerom „Hold Me Now“ ponovo je oduševio Evropu.

Posle grupe "ABBA", „Evrovizija“ je pomogla Selin Dion da postane planetarna zvezda. Čuvena pevačica je predstavljala 1988. godine Švajcarsku, a pobeda u Dablinu bio je drugi trijumf za ovu alpsku zemlju.

Godina koje se svi rado sećamo je 1989, jer je tada SFR Jugoslavija po prvi put osvojila „Evrosong“. Za to se pobrinula grupa „Riva“ sa numerom „Rock Me“ i dovela manifestaciju u Zagreb.

U glavnom gradu Hrvatske na pobedničko postolje popeo se čuveni Toto Kutunjo, koji je pravom evropskom pesmom „Insieme - 1992.“ ostavio publiku bez daha. Italijanska „Evrovizija“ posrećila se švedskoj predstavnici Karoli, vrativši svojom pesmom manifestaciju ponovo na sever Evrope.

Sredina „devedesetih“ je bila dominantna za Irsku, jer su osvojili čak četiri „Evrosonga“. Samo se 1995. godine „umešala“ Norveška.

Grupa „Katrina And The Waives“, poznata po hitu iz „osamdesetih“ „Walking On Sunshine“, obradovala je Veliku Britaniju pobedom na ovom takmičenju pesmom „Love Shine A Light“.

Prvi transeksualna pobednica „Evrosonga“ bila je Dana Internacional iz Izreala, koja je trijfumfovala 1998. godine sa kompozicijom „Diva“.

Šarlot Nilson (sada Šarlot Pereli,prim.aut.) iz Švedske je osvojila „Evroviziju“ naredne godine, a 2000. godine to čini danski bend „Olson Brothers“.

Baltičke zemlje Estonija i Letonija trijumfovale su po prvi put 2001. i 2002. godine. Godinu dana kasnije, Sertab Erener sa pesmom „Every Way That I Can“ donosi Turskoj prvu „Evroviziju“.

2004. godinu obeležio je debitantski nastup Srbije na najvećoj evropskoj muzičkoj manifestaciji. Željko Joksimović i "Ad Hoc orkestar" zauzeli su drugo mesto, a ispred njih bila je Ukrajinka Ruslana sa numerom „Wild Dance“.

Sledeće godine u Kijevu pobeđuje Elena Paparizu sa čuvenim hitom „My Number One“. 2006. godine desilo se veliko iznenađenje u Atini, kada su finski metalci „Lordi“ odneli pobedu.

Ono što nije uspela 2004. godine, Srbija je to učinila 2007. Marija Šerifović je slavila sa pesmom „Molitva“ u Helsinkiju i donela „Evrosong“ u Beograd.

Prva ruska pobeda desila se upravo u našoj prestonici, kada je Dima Bilan pobedio sa kompozicijom „Believe“. Mladi Norvežanin Aleksandar Ribak trijumfovao je u Moskvi godinu dana kasnije, a u Oslu to 2010. godine čini i nemačka predstavnica Lena Majer.

Poslednji pobednik „Evrovizije“ bili su azerbejdžanski duo Eldar i Niki sa pesmom „Running Scare“.

Ko će biti novi pobednik 57. „Evrosonga“ saznajte u subotu uveče na našem sajtu.

(V. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA