FEŠTA U ZAJEČARU: 50. "Gitarijada" otvorena uz vatromet, "Van Gog", "Kelti" i ostali oterali kišu! (FOTO)

Drugog dana festivala, osim šest polufinalista, nastupiće i "Bjesovi", "Eyesburn" i "Riblja čorba"

  • 0

Jubilarna, pedeseta "Gitarijada" u Zaječaru otvorena je sjajnom svirkom takmičarskih i revijalnih bendova, a ni kiša koja je jedno vreme padala nije uspela da otera mnogobrojne posetioce sa Gradskog stadiona.

Prve tamičarske večeri u polufinalu je nastupilo šest demo bendova -  LSD (Banjaluka), "Belo u boji" (Gornji Milanovac), "Brat" (Užice), KBK (Čačak), "Disciplinski postupak" (Kuršumlija) i "Klot" (Beograd).

Tročlani žiri u sastavu: Jadranka Janković, PR Gitarijade i rok novinar, Đule Van Gog i Aca Seltik ("Orthodox Celts") jednoglasno je odlučio da u finale idu LSD, "Brat" i "Klot". Večeras će nastupiti još šest demo bendova, od kojih će se još tri plasirati u finale.

Rokonačelnici 50. Gitarijade su članovi benda "Zlatni prsti", benda koji je, zapravo, pokrenuo ovu čuvenu manifestaciju, ali i pobedio 1974. godine. Ključeve grada uručio im je gradonačelnik Velimir Ognjenović.

Foto: Promo Foto: Promo

U revijalnom delu programa, prve večeri festivala, osim aktuelnih rokonačelnika nastupili su i: "Teška industrija", "Ritam nereda", "Orthodox Celts" i "Van Gog".

Kad su u pitanju "Zlatni prsti", na najbolji prijem je, očekivano, naišla neprolazna balada "Zbogom ostaj, mila moja", koju su odsvirali i na početku i na kraju nastupa. Pri drugom izvođenju nebo iznad Zaječara ukrasio je predivan vatromet.

Foto: Promo Foto: Promo

"Teška industrija", predvođena harizmatičnom Leom Mijatović, uz svoje autorske pesme, izvela je i nekoliko obrada sa albuma "Bili smo raja", gde su, na svoj način, odsvirali klasike autora sa sarajevske scene. Nastup su završili najstarijom pesmom benda, "Život je maskenbal", koja datira iz perioda kad je za mikrofonom bio Seid Memić Vajta.

Foto: Promo Foto: Promo

Usledilo je nešto sasvim drugačije. "Ritam nereda" isporučio je uobičajeno brutalan pank set i  doveo do usijanja atmosferu u publici, pogotovo uz adute kao što su "Deset godina", "Put beznađa"...

Opšte veselje je, naravno, nastalo uz Acu Seltika, inače Zaječarca, i njegove Kelte, a u sitne sate za sjajan finiš prve večeri bio je zadužen "Van Gog". Đule i ekipa su, od uvodnog "Pulsa". rafalom hitova održali sjajnu atmosferu u publici koja je sve do tri ujutru uživala na Kraljevici.

Ranije, tokom dana, u Radul begovom konaku u Zaječaru je otvorena izložba pod nazivom "Zaječarski strip", a na Trgu Oslobođenja održan je muzički program Gitara za sve, na kome je nastupilo stotinak mladih gitarista, polaznika Kreativnog kursa gitare.

Drugog dana festivala, osim šest polufinalista, nastupiće i "Bjesovi", "Eyesburn" i "Riblja čorba".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA