ISUSOV BRAT I PRAVEDNIK: Evo ko je bio APOSTOL po kojem će Seka dati ime svom sinu!

Svetog apostola Jakova pravoslavni vernici slave 5. novembra

  • 6

Veliku pažnju je izazvala vest da će Seka Aleksić, koja je u devetom mesecu trudnoće, sinu dati ime Jakov, po Svetom apostolu Jakovu kojeg pravoslavni vernici slave 5. novembra.

Seka otkrila zašto je odlučila da sinu da BIBLIJSKO ime o kojem svi pričaju!

Jakov je bio sin pravednog Josifa, obručnika Presvete Bogorodice.

Kada je pravedni Josif bio na samrti, razdelio je imanje svojim sinovima, pa je hteo da ostavi jedan deo i Gospodu Isusu, sinu Presvete Deve Marije, ali su se sva braća tome usprotivila, ne smatrajući Isusa svojim bratom.

Tada je Jakov, koji je Isusa veoma voleo, rekao da će ga on uzeti “na svoj deo”, i od tad se naziva bratom Gospodnjim.

Čim je čuo nauku Hristovu, sveti Jakov počeo je da živi po njoj.

Arhanđel Gavril objavljuje Bogorodici dolazak Isusa Hrista, detalj sa slike italijanskog umetnika Paola de Mateisa sa početka 18. veka. Foto: Wikimedia Commons/Saint Louis Art Museum Arhanđel Gavril objavljuje Bogorodici dolazak Isusa Hrista, detalj sa slike italijanskog umetnika Paola de Mateisa sa početka 18. veka. Foto: Wikimedia Commons/Saint Louis Art Museum

Prema predanju, on celog života nije jeo masti ni zejtina, nego da je živeo samo na hlebu i vodi. Mnogo je bdio noću i molio se Bogu.

Gospod ga je ubrojao u svojih sedamdeset apostola.

Po vaskrsenju, Gospod Isus se njemu naročito javio, o čemu je svedočio i sveti apostol Pavle (1. Kor 15, 7).

Bio je episkop u Jerusalimu trideset godina, gde je revnosno upravljao crkvom.

Po ukazanju Gospoda sastavio je prvu Svetu liturgiju, koja je bila suviše duga za docnije hrišćane, te su morali da je skraćuju sveti Vasilije Veliki i sveti Jovan Zlatousti.

Foto: stgeorgekeene.org Foto: stgeorgekeene.org

Obratio je mnoge Jevreje i Jeline u veru Hristovu. Međutim, kada je za prvosveštenika došao Anan, sa drugim jevrejskim starešinama je isplanirao da ubije Jakova kao propovednika Hristova.

Jednom, o prazniku Pashe, kad mnogo naroda sabralo u Jerusalimu, starešine su mu rekle da se popne na krov od hrama i da govori protiv Hrista.

Sveti Jakov se popeo gde mu je rečeno, ali je tamo potom počeo da govori narodu o Hristu kao Sinu Božjem i istinitom Mesiji, o Njegovom vaskrsenju i Njegovoj večnoj slavi na nebesima.

Razjareni sveštenici i starešine ga zbog toga gurnuše s krova, a Jakov, koji je, uprkos povredama, preživeo pad, tada je doživeo drugu nesreću: u tom momentu pritrčao mu je neki čovek, koji ga je udario po glavi tako jako, da mu je "mozak izašao iz glave"!

Tako je u svojoj 63. godini, mučeničkom smrću ovaj preslavni apostol Hristov, postradao za svoga Gospoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C Mama

    23. septembar 2016 | 16:28

    Nisu oni jedini koji daju detetu to ime. Naravno nek' je sve kako valja al preterase

  • Maki

    23. septembar 2016 | 19:40

    Lepo ime. Ziv bio.

  • Veverica

    23. septembar 2016 | 21:24

    E bas smara vise neka svoju srecu dele medjusobno a ova rialiti trudnoca i porodjaj stvarno preterase....razumem njihovu radost ali stvarno neka i oni razumeju nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA