≫ 

SVET U SUZAMA: Preminuo je Leonard Koen u 82. godini. Ovo je kraj jedne ere (VIDEO)

Zbogom legendo

  • 28

Legendarni kanadski kantautor Leonard Koen preminuo je u noćas u 82. godini života. Pre nepunih mesec dana, izjavio je kako smatra da mu je vreme da ode i da neće imati vremena da završi svoj novi album.

PINKOVA ZVEZDICA ILI ZVEZDA X FACTORA: Ko bolje peva Koenov hit? (VIDEO)

Tužna vest objavljena je na pevačevoj zvaničnoj Fejbuk stranici:

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike“, navodi se u saopštenju.

Uzrok smrti nije naveden, samo da će memorijalna služba biti održana u Los Anđelesu u narednim danima, kao i da porodica moli za privatnost.

"Spreman sam da umrem": Ovako je Leonard Koen govorio pred smrt. Njegove reči obišle su svet

Rođen je 21. septembra 1934. godine u mestu Vestmaunt u predgrađu Montreala. Išao je u Roslin osnovnu školu gde je bio deo školskog veća i gde je učio o muzici i poeziji.

Posebno su ga intrigirale pesme Federika Garsije Lorke. Inače, ćerki je dao ime Lorka. Kao tinejdžer naučio je da svira gitaru i osnovao kantri bend pod nazivom „Bakskin bojs“.

Foto: Wikipedia/Takahiro Kyono Foto: Wikipedia/Takahiro Kyono

Na Mekgil univerzitet upisao se 1951. I tamo je osvojio nekoliko nagrada za svoju poeziju. Prvu zbirku pesama „Let Us Compare Mythologies“ objavio je 1956. godine. U njoj je poezija koju je napisao u periodu od 15 do 20 godine, a posvećana je njegovom ocu koji je preminuo kada je imao devet. Drugu zbirku pesama "The Spice-Box of Earth"objavio je pet godina kasnije i ta knjiga mu je pomogla da dobije priznanje kritike i epitet novog glasa u kanadskoj poeziji.

Tokom šezdesetih uglavnom je pisao poeziju i prozu i to uglavnom u kući na grčkom ostrvu Hidra sve do 1967.se seli u Njujork i počinje karijeru pevača. Te godine objavio je i prvi album "Songs Of Leonard Cohen", i u narednim decenijama je snimio čitav niz nezaboravnih numera koje su obeležile istoriju svetske muzike.

 

Foto: Guliver/ Jemal Countess/Getty Images Foto: Guliver/ Jemal Countess/Getty Images

Pesmu "Hallelujah“ objavio je 1984. i od tada nastalo je gotovo 300 njenih verzija raznih izvođača.

Tokom karijere objavio je 14. albuma i dobio je oko 40 nagrada, što za poeziju, što za muziku. Izmislio je jedan koktel, išao je na Kubu kao vojnik malo pre invazije na Zaliv svinja, a za jedinu svoju ekstravaganciju govorio je da je kavijar.

U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008, a Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.

Podsetite se samo nekih numera koje je objavio ovaj kultni muzičar.

Naravno, tu je i ova pesma..

Muzika slavnog Koena obeležila je i sada već kultnu seriju.

A ova je nezaboravna..

Legendarni muzičar biće sahranjen u Los Anđelesu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    11. novembar 2016 | 09:08

    Pocivaj u miru legendo

  • marika slobodanovic

    11. novembar 2016 | 10:19

    Marika beograd pojma nemam ko ga je slušao a ko nije, ali ja imam pedesetak njegovih pesama koje su mi redovno " na programu" Baja je bio pravi frajer i šmeker u godinama gledao sam neke njegove intervjue i video da čovek ima stila bez razmetanja kao mnogi ostali pevači. U srbiji mislim da nije bio nešto naročito poznat, ali su ga ljubitelji dobrih balada voleli da slušaju. U svakom slučaju je legenda za ovu našu usranu estradu i pevačku bandu. Pozdrav svim šmekerima

  • Ynwa czv

    11. novembar 2016 | 09:06

    Hallelujah Pocivaj u miru i hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA