FILMSKE "PREVARE": TOP 9 slika koje će vam promeniti utisak o omiljenim filmovima (FOTO)

Pogledajte kako nastaju holivudski blokbasteri i njihovi vizuelni efekti, kao i kako u originalu izgledaju neke od spektakularnih filmskih scena

  • 0

Kada gledamo neki holivudski blokbaster, između ostalog divimo se i specijalnim efektima. Iako nama laicima ove spektakularne scene izgledaju neverovatno, iza kamere to deluje potpuno drugačije.

Predstavljamo devet fotografija koje će promeniti vaš utisak o omiljenim filmovima.

"Indijana Džouns  i otimači izgubljenog blaga"

Stiven Spilberg i Džordž Lukas su ovo holivudsko ostvarenje snimili 1981. godine. Glavni junak Indijana Džons, koga tumači Harison Ford, prolazi kroz mnoge neverovatne prepreke, a sam film je snimljen fantastično. Međutim, nije sve onako kako izgleda.

"Isterivači duhova"

Hit film iz 1984. godine nosi naziv "Isterivači duhova". Trojica neustrašivih protagonista, predvođeni doktorom Piterom Venkmanom (koga glumi Bil Marej, prim. aut.), bore se protiv raznih duhova iz druge dimenzije. Film je odlično ocenjen, a efekti su više nego interesantni.

"Osmi putnik"

Čuveni film Ridlija Skota iz 1979. godine oduševio je bioskopsku publiku širom sveta. Radnja se dešava u svemiru, gde posadu broda "Nostromo" napada misteriozno biće po pronalsku nepoznatog jajeta. Lik Osmog putnika tumačio je student dizajna iz Nigerije Bolađi Badeđo.

"Godzila"

Jedan od poznatijih japanskih filmova sniman je 1954. godine. U pitanju je ostvarenje "Godzila", a reč je o džinovskom čudovištu koje je nastalo mutacijom usled nuklearne radijacije, koja uništava Japan. Film je dobro prihvaćen u svetu, a posle 1956. godine, Amerikanci su napravili rimejk 1998. godine sa Metjuom Broderikom i Žanom Renoom u glavnim ulogama. Japanska verzija imala je zavidne efekte, a pogledajte kako je to izgledalo iza kamere.

"Park iz doba jure"

Stiven Spilberg je jedan od svojih najuspešnijih blokbastera snimio 1993. godine. Radnja ovog naučno-fantastičnog ostvarenja, koje je nastalo prema istoimenoj knjizi Majkla Krajtona, dešava se na izmišljenom ostrvu, na kojem bogati filantrop Džon Hemond (koga igra Ričard Atenboro, prim. aut.) uz pomoć naučnika stvara zabavni park naseljen dinosaurusima. Situacija se otima kontroli, a dinosaurusi ljudskom greškom postaju slobodni i kreću se ostrvom. Ovaj više nego uspešan film kasnije je imao još dva nastavka, a treći tek treba da bude snimljen. "Park iz doba jure" imao je odličan scenario, kao i fantastične specijalne efekte.

"Gospodar prstenova"

Novozelandski reditelj Piter Džekson oduševio je svet ekranizacijom romana Dž. R. R. Tolkina "Gospodar prstenova". Ova triologija inkasirala je 2.634.155.189 dolara i nagrađena sa čak 17 Oskara, između ostalog i za specijalne efekte. Na kraju godine, imaćemo prilike da vidimo i novi nastavak pod nazivom "Hobit".

"Titanik"

Jedan od najpopularnijih i najprofitabilnijih filmova svih vremena jeste "Titanik". Blokbaster Džejmsa Kamerona fascinirao je filmsku publiku, a glavni akteri su glumci Kejt Vinslet i Leonardo di Kaprio. Ovo holivudsko ostvarenje nagrađeno je sa 11 Oskara, među kojima je i jedan za specijalne efekte.

"Ratovi zvezda"

Remek-delo Džordža Lukasa jedno je od najvoljenijih naučno-fantastičnih ostvarenja svih vremena. Serijal ima šest nastavaka, a prvi film "Ratovi zvezda – epizoda IV : Nova nada" prikazan je 1977. godine. Franšiza je dostigla neverovatnu popularnost i postao je deo svetske pop kulture. Ovi fenomenalni blokbasteri nagrađivani su i Oskarom, između ostalog i za specijalne efekte. Pogledajte kako je  tehničko osoblje radilo na efektima koji su zasenili svet.

"Početak"

Jedan od bolje ocenjenih filmova 2010. godine je "Početak" (Inception) Kristofera Nolana. Uspešni holivudski blokbaster govori o pljačkašu Domu Kobu (koga tumači Leonardo di Kaprio), koji ulazi u snove drugih ljudi kako bi pribavio neophodne informacije. Film je dobio četiri Oskara, naravno i za specijalne efekte. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA