Izabel Iper: Uvek vodim računa sa kim ću sarađivati

Iper je objasnila da nikad nije tragala za izazovima, već je radila ono što voli i što joj predstavlja zadovoljstvo

  • 0

Slavna francuska glumica Izabel Iper, gost 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, izjavila je da je veoma prijatno biti glumica i da je za nju gluma više opsesija nego izazov.

Iper priznaje da u svom opusu nema baš 90 uloga, kao što se ponekad navodi u njenoj biografiji, i da nikad nije tragala za izazovima, već radila ono što voli i što joj predstavlja zadovoljstvo.

- Ne biram uloge nasumično, vodim računa sta ću raditi i sa kim ću sarađivati, ali nikad se tu ne radi o izazovu. Mislim da je veoma prijatno biti glumica, naročito ako radite sa velikim rediteljima, ali to je više opsesija nego izazov - rekla je Iper u intervjuu Tanjugu.

Dobitnica nagrada najprestižnijih svetskih festivala u Kanu i Veneciji, Cezar i BAFTA nagrade, Evropske filmske nagrade za najbolju glumicu, istakla je da joj je potrebno manje energije da snima filmove nego da ne glumi.

- Da nije tako ne bih se bavila ovim poslom, jer nisam mnogo aktivna osoba. Ne raditi filmove zahteva mnogo energije, jer onda treba da ''izmislite'' svoj život, a to je mnogo teže - naglasila je Iper, muza čuvenog režisera Kloda Šabrola.

Svaku ulogu na početku doživljava kao misteriju.

- Kada pristupate nekoj ulozi imate samo indikacije kako bi ona trebalo da izgleda, ali nikada ne znate šta će od toga biti. Na početku uvek birate nešto nepoznato, svaka uloga je misterija i u tome je lepota - istakla je glumica.

Osvrnuvši se na francusku kinematografiju, Iper je rekla da je uvek ista priča i uvek je reč o “pola praznoj ili pola punoj flaši”.

- Uvek postoje razmišljanja tipa ''nije kao što je bilo'' ili ''lošije je nego što je bilo'', što je verovatno i tačno, ali i dalje je dovoljno dobro za mene - dodala je ona.

Na poziv osnivača “Kustendorfa” Emira Kusturice, Iper će danas održati radionicu za studente. Prethodno će biti prikazan film Kloda Šabrala “Gospođa Bovari” iz 1991, u kome ona igra glavnu ulogu.

- Mislim da je odlična ideja smestiti festival u ovako udaljenom, ali prelepom kraju, mestu do koga nije lako doći, jer ponekad morate se potruditi da biste pogledali film. To je dobra metafora, jer ne postoji savršenija scena za prikazivanje filmova od ove - ocenila je slavna glumica.

Iper se prisetila uloge Dafine Isakovič u filmu “Seobe” (1989) u režiji Aleksandra Saše Petrovića. “Bilo je divno sarađivati sa Sašom Petrovićem, ali nažalost nikada nisam pogledala film”, rekla je ona, dodavši da ne poznaje srpsku kinematografiju koliko bi želela.

Na pitanje da li planira ponovo saradnju sa nekim od srpskih reditelja, Iper je zagonetno odgovorila “možda, zašto da ne” i da će doći ponovo da o tome govori.

Uskoro će zaigrati u filmu italijanskog režisera Marka Belokia, ali nije želela ništa detaljnije da otkrije.

Izvor: Tanjug, foto: Tanjug, video: Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA