PETICIJA: Podignimo spomenik Ejmi Vajnhaus na Kalemegdanu!

Pridružite se akciji Telegrafa i eminentnih srpskih muzičara i dajte svoj glas podrške za podizanje spomen-obeležja na mestu na kojem je slavna pevačica održala poslednji koncert

  • 81

Jedna od najboljih pevačica u istoriji popularne muzike, nikad prežaljena, Ejmi Vajnhaus uskoro bi mogla da dobije spomen-obeležje u Beogradu, na Kalemegdanu, mestu gde je održala svoj poslednji koncert. Telegraf će, naime, uz podršku eminentnih srpskih muzičara i muzičkih udruženja narednih dana podneti zahtev gradskim vlastima da se na prigodan način obeleži poprište poslednjeg Ejminog nastupa.

Iako 18. juna prošle godine nije održala koncert za pamćenje, ova diva senzacionalnog glasa zaslužila je da joj se oda počast tamo gde je održala svoj prvi koncert na Balkanu, ispostaviće se i poslednji u kratkoj ali sjajnoj karijeri britanske pevačice koja je nedugo potom 23. jula 2011. preminula u svom stanu u Londonu.

Ejmi je bila na putu da postane najveća svetska zvezda. Svojim originalnim pesmama je za svega nekoliko godina prodrmala svetsku muzičku scenu, ostavila iza sebe sijaset nezaboravnih hitova, pa je obeležavanje uspomene na njen poslednji izlazak na scenu najmanje što Beograd može da učini u pisanju ovog poglavlja u istoriji rokenrola.

U tome se slažu i svi eminentni srpski muzičari i kritičari sa kojima smo razgovarali, a Telegraf planira da uz podršku Udruženja muzičara uskoro pokrene potpisivanje peticije u koju će moći da se uključe svi građani Srbije.

Srđan Gojković Gile, frontmen benda "Električni orgazam", kaže da Ejmi svakako zaslužuje obeležje na mestu svog poslednjeg koncerta.

- To je OK akcija, jer Ejmi Vajnhaus je sigurno jedna od najvažnijih umetnika koji su se pojavili poslednjih 20 godina. Imajući u vidu činjenicu da je njen poslednji koncert bio na Kalemegdanu, vaša ideja ima osnova. Bez obzira što je taj nastup bio tužan, što su je ljudi izviždali, ipak se radi o istorijskom događaju. Uostalom, treba obeležavati trenutke bitne za popularnu kulturu, a Ejmi to sigurno zaslužuje jer iza nje su ostale pesme koje će se slušati decenijama - smatra Gile.

Pogledajte snimak sa koncerta na Kalemegdanu:

Po rečima rok kritičara Petra Janjatovića, inicijativa Telegrafa je veoma zanimljiva i može imati i veliki turistički potencijal.

- Vaša ideja je dosta osobena, ali ima rezona. Naravno, pod uslovom da bude realizovana sa pijetetom, sa neophodnom dozom dostojanstva, da ne bude urađena ofrlje, čemu smo mi, nažalost, skloni - kaže Janjatović.

"Super vam je ideja! Podržavam je u svakom slučaju", navodi Kiki Lesendrić i dodaje da treba ispoštovati tu istorijsku činjenicu da je Ejmi poslednji koncert održala u Beogradu.

Bubnjar Dragoljub Đuričić navodi da je Ejmi bila vrhunska umetnica koja zaslužuje mnogo više od spomenika.

- Taj spomenik treba da bude i opomena onima koji su u njoj videli samo profit, koji su na tako neprimeren način srozali tako veliko ime kao što je Ejmi bila. Zato mi je drago što smo mi shvatili njenu veličinu i zato u potpunosti podržavam vašu inicijativu - objasnio je Đuričić.

Branislav Babić Kebra, vođa sastava "Obojeni program", takođe daje podršku akciji:

- Ejmi je OK i bilo bi lepo obeležiti mesto na kojem je poslednji put pevala uživo. Mislim da bi najbolje rešenje bilo postaviti neko diskretno obeležje, možda neku ploču. U svakom slučaju podržavam vašu akciju, a vi javite ako mogu nekako da pomognem - rekao je Kebra.

"You're Wondering Now", poslednja pesma koju je Ejmi otpevala u Beogradu:

Uskoro se bliži prva godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus, a u pevačicinom rodnom Kemdenu trebalo bi tim povodom da bude postavljena bronzana bista Ejmi Vajnhaus u prirodnoj veličini.

Ejmi Vajnhaus, koja je rođena 14. septembra 1983. u Kemdenu, od malih nogu je bila predodređena da se bavi muzikom. Sa 13 godina je počela da svira gitaru, godinu dana kasnije i da piše tekstove, sa 17 godina je postala članica Britanskog omladinskog džez orkestra. Nakon debitantskog albuma "Frank" iz 2003, muzički svet je dobio novu zvezdu, a Ejmi su upoređivali sa Sarom Von i Mejsi Grej. Devojci karakterističnog glasa koja je imidž pozajmila od Roni Spektor, članice ženskog sastava "The Ronettes", veoma popularnog tokom šezdesetih, svi su predviđali blistavu karijeru.

Ta očekivanja je Ejmi potvrdila i fenomenalnim albumom "Back To Black" iz 2006. Hitovi su se ređali: "Love Is A Losing Game", "Just Friends", "Tears Dry On Their Own"... ali singl koji je obeležio njenu karijeru, ali i život, jeste pesma "Rehab". Ejmi Vajnhaus nije znala kako da se nosi sa slavom, ređali su se problemi sa drogom i alkoholom, samopovređivanje, odlasci na lečenje, otkazivanje koncerata... Britanski tabloidi su bili prepuni njenih skandala.

Situacija se pogoršala sredinom 2009. kada je postalo jasno da od najavljivanog trećeg albuma nema ništa. Nakon još jedne rehabilitacije, letnja turneja koja je počela 18. juna 2011. u Beogradu je trebalo da označi njen veliki povratak na scenu. Međutim, posle potpunog fijaska, kada je publika izviždala dezorijentisanu Ejmi koja se teturala po bini pokušavajući da se seti reči pesama, turneja je otkazana. Ejmi je umrla 23. jula 2011, a kao zvanični uzrok smrti je navedeno trovanje alkoholom.

Na taj način je Ejmi, nažalost, postala član "Kluba 27" - slavnih muzičara koji su umrli u 27. godini života, i pridružila se legendarnom bluzeru Robertu Džonsonu, Džimu Morisonu, pevaču grupe "The Doors", Kurtu Kobejnu, frontmenu sastava "Nirvana", Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, Brajanu Džonsu, jednom od osnivača benda "Rolling Stones".

Svi zainteresovani koji žele da se uključe u našu akciju, svoj glas, potpis, lajk, podršku, ali i predlog za lokaciju i vrstu spomen-obeležja mogu da ostave na facebook strani "Podignimo spomenik Ejmi Vajnhaus u Beogradu" i tviter profilu @AmyWinehouseBgd.

(Aleksandar Novaković  / video: Iva Tanacković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mladen

    27. jun 2012 | 22:29

    ma strasno glupoj narkomanki da se podigne spomenik drzavo rokni se :)

  • ja

    27. jun 2012 | 22:25

    e svasta ce ovaj narod da cuje i dozivi.

  • mima

    27. jun 2012 | 22:34

    Svaka cast,vrhunski talenat...ali ne vidim zasto bi njoj bg podizao spomenik,cemu??? Po meni veca prava ima Tose, Luis,... al ajd' ksko bi se "nekima" drugacije uvlacili u d..e!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA