Top 10 najboljih pesama svih vremena! (VIDEO)

Na prvom mestu liste magazina "NME" nalazi se "Love Will Tear Us Apart" benda "Joy Division". Slede "Common People" grupe "Pulp" i "Heroes" Dejvida Bouvija

  • 4

Ugledni britanski muzički magazin "NME" je povodom 60 godina postojanja sastavio listu od 100 najboljih pesama svih vremena, a na prvom mestu se nalazi legendarna numera "Love Will Tear Us Apart" sastava "Joy Division".

Mi vam predstavljamo prvih deset pesama, a ostatak liste možete pogledati na sajtu časopisa "NME".

1. "Love Will Tear Us Apart" - "Joy Division", 1980.

Samo mesec dana nakon što je numera objavljena, Ijan Kurtis, pevač benda "Joy Division", izvršio je samoubistvo. Naziv pesme je ugraviran i na njegovom nadgrobnom spomeniku, a ova numera je najavila procvat mančesterske rok scene.

2. "Common People" - "Pulp", 1995.

Verovatno najveće iznenađenje na listi. Numera je snimana čak petnaest dana i predstavlja najuspešniji singl sastava "Pulp". U brojnim anketama je uvršćena među najbolje pesme svih vremena.

3. "Heroes" - Dejvid Bouvi, 1977.

Numera koju su napisali Bouvi i Brajan Ino predstavlja zaštitni znak Bouvijevog čuvenog "Berlin" perioda. Kada je objavljena, nije izazvala previše pažnje, ali s vremenom je postala jedna od najznačajnijih pesama iz tog perioda.

4. "Good Vibrations" - "The Beach Boys", 1966.

Svojevremeno, pesma je opisivana kao "džepna simfonija". Numera koju su komponovali Brajan Vilson i Majk Lov nezaobilazna je u pravljenju muzičkih lista i korišćena je u mnogobrojnim filmovima i TV serijama.

5. "Blue Monday" - "New Order", 1983.

Nakon smrti Ijana Kurtisa, preostali članovi benda "Joy Division" su formirali "New Order", a ova numera je označila prekretnicu u njihovoj karijeri, iako su i oni sami bili ubeđeni da će pesma biti propast, međutim...

6. "She Bangs The Drums" - "The Stone Roses", 1989.

Kultna numera sa debitantskog albuma sjajnog mančesterskog benda, prvi je singl Ijana Brauna i drugova koja je uspela da uđe na Top 40 britanske liste singlova. Za zagrižene fanove, ova numera će uvek biti posebna.

7. "There Is A Light That Never Goes Out" - "The Smiths", 1985.

Numera je prvobitno trebalo da bude drugi singl sa albuma "The Queen Is Dead", ali članovi sastava su odlučili da to ipak bude pesma "Bigmouth Strikes Again". Koja je bolja, odlučite sami.

8. "The Ghost Town" - "The Specials", 1981.

Numera koja je provela tri nedelje na prvom mestu britanske liste singlova predstavljala je nezvaničnu himnu uličnih nemira u Engleskoj i jednu od najuspešnijih ska pesama svih vremena.

9. "Fix Up, Look Sharp" - Dizi Raskal, 2003.

Drugi singl sa debitantskog albuma britanskog repera postigao je veliki uspeh, iako su u ovoj numeri obilato korišćeni vokali i semplovi iz pesme "The Big Beat" Bilija Skvajera.

10. "Wonderwall" - "Oasis", 1995.

Jednu od najlepših numera sastava "Oasis", Noel Galager je posvetio svojoj tadašnjoj devojci Meg Metjus. Pesma se nalazi na albumu "(What's The Story) Morning Glory" i često je obrađivana. 

(A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    24. avgust 2012 | 16:49

    Ko se ovo salio ovako surovo,pa je ovakve pesme proglasio za najbolje svih vremena?

  • Vladimir Djordjevic

    20. oktobar 2013 | 01:02

    Ova "TOP 10" lista svih vremena je imala za cilj da ostvari što veći broj negativnih komentara? Je li tako? Ne mogu da verujem da su na listi stavili The Berach Boys-e i "Goog Vibrations". Nije ima palo na pamet da recimo stave "I Get Around". Da ne ulazim u dalju diskusiju... Da pomognemo da ostvare cilj. Jedan VELIKI NEGATIVNI KOMENTAR.

  • Ziga Kisovec

    23. mart 2016 | 20:58

    NIRVANA,,,to ste zaboravili,,..Svetsko mnenje.NIJE SAMO MOJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA