Marina hoće da je sahrane u tri kovčega!

Poznata umetnica Marina Abramović želi da se sahrana obavi s tri kovčega - u Beogradu, Amsterdamu i Njujorku, s tim što se neće znati u kojem je njeno telo!

  • 0

Kultna performans umetnica Marina Abramović ne prestaje da šokira javnost. Povod za njeno pojačano prisustvo u medijima poslednjih dana, posebno onim s anglosaksonskog govornog područja, jeste dokumentarni film "Umetnik je prisutan" o njenom životu i radu, koji je nedavno prikazan na festivalu Beldoks u Beogradu, a sledećeg meseca imaće premijeru na čuvenom HBO kanalu.

I dok s one strane bare stižu sjajne kritike o dokumentarcu Metjua Ejkersa, Marina, govoreći o načinu na koji želi da je sahrane, iznosi vrlo zanimljiv predlog.

- Želela bih da se sahrana obavi s tri kovčega istovremeno na odru u Beogradu, Amsterdamu i Njujorku. S tim što se neće znati u kome je moje telo! - objasnila je umetnica, koju je na to podstakao izuzetno skroman poslednji ispraćaj Suzan Zontag, s kojom je drugovala u poslednje četiri godine njenog života.

Marina je dodala da želi da s ovog sveta ode po mudrosti sufista da je "život san, a smrt buđenje". U testamentu će ostaviti nalog da svi ožalošćeni dođu obučeni u jarke boje, jer će sve to biti "njen život".

- Posle 40 godina tokom kojih su ljudi mislili da sam luda i da treba da budem u bolnici za mentalne bolesti, konačno sam dobila sva priznanja… Ja sam bila "alternativna" od rođenja. Izvinite, ja imam 65 i ne želim više da to budem. Želim da budem uvažavana pre nego što umrem.

"Njujork tajms" je, pored prikaza filma, objavio i izuzetno provokativan intervju pod naslovom "Đavo u Marini Abramović". Prvo pitanje je bilo da li je na performansu u Muzeju savremene umetnosti, koji je videlo 750.000 posetilaca, imala procenat od svake ulaznice, kao muzičari?

- Dobila sam toliko malo da to ne želim ni da kažem. Moj honorar je bio tačno 100.000 dolara, što pokriva godinu dana mog rada, a pored toga moram da platim pomoćnike i zakupninu za poslovni prostor.

Što se tiče projekata koje bi želela da realizuje u svom institutu, Marina kaže da je jedan od njenih velikih snova da od Dejvida Linča zatraži da snimi film od 365 sati.

"Umetnik je prisutan" prikazuje se u beogradskoj Dvorani kulturnog centra svakog dana u 21.

(S. M. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA