Otvoren 41. Sofest u Sopotu (FOTO)

Filmski festival u Sopotu otvoren je sinoć projekcijom filma "Maratonci trče počasni krug", u takmičarskom delu biće prikazano 12 filmova

  • 0

Svečanim uličnim defileom filmskih stvaralaca koje su predvodili autori kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", scenarista Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan, u prisustvu nekoliko hiljada ljubitelja filma iz Sopota i okoline, sinoć je otvoren 41. filmski festival u Sopotu - Sofest.

Svečanu atmosferu na platou ispred "Centra za kulturu Sopot" ulepšali su muzičari Dejana Petrovića i njegovog "Big benda". Festival je ove godine u znaku značajnog jubileja - 30 godina kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

Kovačević i Šijan, dobro raspoloženi, predvodili su svečani defile u originalnom automobilu koji je korišćen za snimanje filma, a koji se sada nalazi u "Muzeju automobila". Nakon svečanog defilea ulicama Sopota, na trgu ispred "Doma kulture" u otvorenom bioskopu prikazan je ovaj kultni film.

Uoči projekcije Kovačević je izjavio Tanjugu da su "Maratonce" snimili pre 30 godina, ne verujući da će napraviti nešto posebno.

- Ispostavilo se da je to dobra energija jedne generacije, pre svega mislim na glumce, na nas koji smo bili iza kamera... To je bio srećan spoj mladosti, nekakvog optimizma i želje da se napravi nešto novo - izjavio je Kovačević.

Na 41. Sofestu u takmičarskom programu do 6. jula za festivalske nagrade boriće se 12 dugometražnih igranih filmova domaće produkcije nastalih između dva festivala.

Osnivač Sofesta je Skupština grada Sopota, uz podršku lokalne samouprave, a ovo je jedan od retkih festivala koji nije "posustao", drži kontinuitet i ne menja koncepciju i jedini je festival srpskog filma koji nema selekciju. Prikazan je prvi takmičarski film "Smrt čoveka na Balkanu" scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića.

Narednih festivalskih večeri za brojne nagrade 41. Sofesta takmičiće se filmovi iz najnovije produkcije: "Žućko - priča o Radivoju Koraću" reditelja i scenariste Gordana Matića", "Zverinjak" Marka Novakovića, "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića, "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" Bojana Vuletića, "Parada" Srđana Dragojevića, "Crna Zorica" Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus. U takmičarskom programu je i novi film Zdravka Šotre "Šesir profesora Koste Vujića", "Ustanička ulica" Miroslava Terzića, "Klip" Maje Miloš, "Narcis i eho" Saše Radojevića i "Jelena, Katarina, Marija" Nikite Milivojevića.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA