Godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus (FOTO) (VIDEO)

Pre tačno godinu dana preminula je jedna od najtalentovanijih i najuspešnijih britanskih pevačica

  • 4

Pre tačno godinu dana svet je ostao bez jedne od najtalentovanijih i najtraženijih pevačica Ejmi Vajnhaus. U svojoj kratkoj karijeri, koja je trajala samo osam godina, napravila je pregršt hitova, a zahvaljući njima stekla je armiju obožavalaca širom planete. Portal Telegraf.rs je povodom godišnjice smrti Ejmi Vajnhaus sproveo akciju da se podigne spomen-obeležje na mestu gde je održala koncert, a to je na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan.  Akcija je dobila podršku mnogobrojnih ovdašnjih muzičara i kritičara.

Vajnhausova je rođena davne 1983. godine. Već sa deset godina je počela da se zanima za muziku, kada je osnovala svoju grupu „Sweet N Sour“.  Sa 13 godina dobila je svoju prvu gitaru, a prve kompozicije pisala je godinu dana kasnije. Svoj prvi ugovor potpisala je sa menadžerskom kućom Sajmona Fulera, kada je njen tadašnji dečko, soul pevač Tajler Džejms, poslao Ejmin snimak menadžeru Niku Gadvinu i lovcu na talente Niku Šimanskom, koji su tražili novu džez pevačicu.

Kao 20-godišnjakinja, Ejmi je svojim talentom fascinirala brojne menadžere. Svoj prvi album „Frenk“ objavila je 2003. godine. Njen prvenac je sadržao numere sa primesama džeza i imao je pozitivne kritike. Već tada, Vajnhausovu su počeli da porede sa njenim proslavljenim koleginicama Erikom Badu i Ninom Simon.

Međunarodnu slavu stekla je kada je objavila drugi album, legendarni „Back To Black“. Ejmino drugo ostvarenje bilo je inspirisano ženskim grupama iz pedesetih i šestdesetih godina prošlog veka, što se ispostavilo kao pun pogodak. „Back To Black“ je postao izuzetno slušan, a na brojnim svetskim top listama bio je na prvom mestu. Dobio je više nego odlične kritike, a ovaj album je iznedrio nekoliko nezaboravnih hitova kao što su „Rehab“, „Back To Black“, „You Know I m Good“, „Just Friends“ i ostale. Časopis „Tajm“ je numeru „Rehab“ proglasio za najbolju pesmu u 2007. godini.

Priznanja su počela da se ređaju i posle projekta „Back To  Black“. Vajnhausova je nagrađivana mnogim svetskim nagradama, među kojima su Gremi nagrade. Iako je bila uspešna na muzičkog planu, Vajnhausova je vodila rat sa drogom i alkoholom, s kojima je imala velike probleme. Njen otac Mič je pokrenuo „Ejmi Vajnhaus fondaciju“, sa ciljem podizanja svesti i podrške organizacijama koje pomažu mladim ljudima  u borbi protiv zavisnosti.

Ejmi je svojim uspehom pomogla mnogim pevačicama da postanu slavne. Adel je svojevremeno rekla da je uspeh Ejmi Vajnhaus olakšao njem muzički put. Reči hvale imala je i Lejdi Gaga, koja je istakla da je upravo Vajnhausova zaslužena za njenu slavu.

Svoj poslednji  nastup održala je u Beogradu 18. juna 2011. godine. Preminula je 23. jula 2011. godine u svom domu u Kemdenu, u Londonu. Mnogi muzičari širom sveta odali su joj poštu, među kojima su: Rijana, Džordž Majkl i mnogi drugi. Čuveni američki bend je napisao čak i pesmu o njoj pod nazivom „Ejmi“. Vajnhausova je tokom svoje karijere inspirisala brojne ljude i muzičare, na čemu su joj oni izuzetno zahvalni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. jul 2012 | 00:58

    Eh, ljudi... vi koji komentarisete u negativnom kontekstu godisnjicu necije smrti, preise ste jadni da bi Ejmino ime uzimali u usta, kakva god da je ona bila.

  • zox populi

    23. jul 2012 | 09:00

    narkomancina smrdljiva

  • Andjela

    23. jul 2012 | 12:27

    Zasto spomenik? Zato sto je umrla od prekomerne doze heroina ili zato sto je bila alkoholicar?Ne vidim razlog zbog koga bi Srbija to dozvolila.Zasto onda postoje klinike za odvikavanje,zasto svakome ko je 'overio' ne podignemo po jedan spomenik tamo gde su poslednji put stajali.A i sigurna sam da su imali talenta,radili su to naj bolje sto su umeli dajuci zivot za to,pravo herojski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA