Kustendorf: Premijerno prikazan novi film braće Darden - “Dečko sa biciklom”!

Kanski pobednici oduševili publiku u Drvengradu, nakon projekcije održali su radionicu za studente i posetioce festivala

  • 0

Film “Dečko sa biciklom” poznatih belgijskih režisera Žan-Pjera i Lika Darden, nagrađen Gran prijem na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, premijerno je prikazan sinoć u Drvengradu, u okviru 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Braća Darden, koji su u kasnim popodnevnim časovima doputovali na Mokru Goru, nakon projekcije održali su radionicu za studente i posetioce festivala. Oni su zahvalili na pozivu, istakavši da su srećni što imaju priliku da predstave svoj rad, posebno što već danas odlaze.

Ideju za priču o jedanaestogodišnjaku Sirilu koga otac ostavlja u domu za nezbrinutu decu, nakon čega slučajno sreće Samantu koja mu dopušta da vikendom boravi kod nje, dobili su još 2002. kada su u Japanu slušali o napuštenom dečaku koji je sa 18 godina pristupio bandi i postao ubica.

“Bili smo potrešeni tom pričom i više puta smo pokušali da napišemo scenario, ali tek pre tri godine smo počeli da radimo na scenariju, kombinujući japansku priču sa elementima iz našeg projekta koji nikad nismo reaizovali u kome se pojavljuje Samanta”, ispričali su oni.

Prisutni studenti primetili su da se njihovo mišljenje o glavnom junaku Sirilu, čiji lik maestralno tumači Tomas Doret, promenilo tokom filma.

“Volimo kada publika menja mišljenje tokom filma, ali ovde nismo da sudimo o liku, iako je to teško izbeći. Javnost uvek sudi da li je lik dobar ili loš. Mi volimo svoje junake, zbog njih su filmovi dobri”, istakao je Lik Darden.

On je ispričao da su među 500 dece odabrali baš Doreta, jer kada su ga videli u prvoj sceni, znali su da ima nešto posebno.

“Kada je zvao oca, celo njegovo telo je odražavalo emocije, ne samo lice. Znali smo da ima nešto posebno i vodili smo ga kroz lik”, rekao je Lik Darden, dodavši da nije lako raditi sa decom, da je potrebno stvoriti im klimu u kojoj će se osećati slobodni i neće se bojati.

Osvrnuvši se na priču, Žan-Pjer Darden je rekao da im je bilo važno da vide da li je moguće nekoga spasiti sudbine uz pomoć ljubavi.

“Na kraju Siril zaboravlja oca i shvata da ga Samanta voli i da mu vraća detinjstvo, jer njegov problem jeste što nema detinjstvo. Dete se obično ne pita da li ga majka i otac vole”, primetio je reditelj.

Film je izazvao veliko interesovanje među posetiocima festivala, a braća Darden su posle svakog odgovora pozdravljani aplauzom.

Slavni belgijski režiseri osvojili su brojne nagrade, uključujući i dve Zlatne palme na Kanskom filmskom festivalu - prvu 1999. sa filmom “Rozeta”, a šest godina kasnije drugu, za film “Dete”.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA