Kustendorf: U studentskim filmovima se vidi iskrenost

Predsednica žirija na 5. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf", iranska glumica Lejla Hatami pohvalila je studentske filmove u takmičarskoj selekciji

  • 0

Predsednica žirija na 5. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf", iranska glumica Lejla Hatami pohvalila je studentske filmove u takmičarskoj selekciji, istakavši da se u njima vidi mladalačka iskrenost i kreativna sloboda.

Hatami, koja je nagrađena Srebrnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu za najbolju žensku ulogu u filmu "Razvod: Nader i Simin" Ašgara Farhadija, primetila je u izjavi Tanjugu da je veoma interesantno što su filmovi koji učestvuju u takmičarskom programu "sveži", bez uobičajnih klišea.

-Filmovi koji se prikazuju na festivalima obično se baziraju na nekim klišeima, dok ih gledate osećate da autori nemaju slobodu, a ovde smo svedoci mnogo veće slobode u stvaranju, koja mladim rediteljima daje mogućnost da eksperimentišu- istakla je Hatami.

Iranska glumica je rekla da su takmičarski filmovi osobeni, bez naznaka da mladi autori slede neki trend ili kopiraju druge i da se u njima ogleda njihova nevinost u pogledu na profesiju i iskrenost.

Hatami je naglasila da nema nikakva predubeđenja o tome kakav film bi trebalo da bude da bi osvoijio nagradu i da sve zavisi od samog ostvarenja.

-Prepuštam da me povede film, a da li će mi se dopasti zavisi isključivo od ostvarenja, a ne od mene i onoga što imam u svojoj glavi- rekla je ona, uz napomenu da se prvi put našla pred studentskim filmovima.

-Uviđam koliko je važan ovaj festival i zapravo autori ovih filmova su budućnost kinematografije- primetila je Hatami.

Nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje biće dodeljene sutra na zatvaranju 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

U konkurenciji je 20 filmova iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije, u selekciji Dunje Kusturice. Međunarodni žiri, osim Hatami, čine francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Nagradu za najbolju kameru ”Vilko Filač” dodeliće poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

 

(Izvor: Tanjug/ Foto: hdfreewallpaper.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA