PODVIG: "Paradu" u Nemačkoj gledalo više od 20.000 ljudi!

Srđan Dragojević: "Ovo je veliki uspeh, ne samo za filmsku ekipu "Parade" već i za srpsku kinematografiju"

  • 0

Film "Parada" Srđana Dragojevića postigao je veliki uspeh u nemačkim bioskopima. Samo u prvoj nedelji prikazivanja imao je  20.400 gledalaca, a mediji u Nemačkoj su se utrkivali u pohvalama na račun "Parade".

Film je startovao u nemačkim bioskopima sa 45 filmskih kopija, od kojih je većina sinhronizovana na nemački jezik. Samo u Berlinu publika može da pogleda "Paradu" u čak pet "art house“ bioskopa. Inače, dobrom početku distribucije filma prethodilo je jedanaest premijera u velikim gradovima Nemačke na kojima su pored reditelja Srđana Dragojevića prisustvovali i glumci Nikola Kojo i Miloš Samolov.

- Jako mi je žao što se u našoj zemlji ništa ne prašta, a ponajmanje uspeh. Ono što je film "Parada“ doživeo na nemačkoj turneji može se samo nazvati ogromnim uspehom. Stojeće ovacije u skoro svim gradovima koje smo obišli, interesovanje za proces nastanka ovog filma, inteligentna pitanja, kako nemačke tako i naše publike, doprinele su da se sva trojica osetimo kao reprezentativci svoje zemlje koji su osvojili neki važan turnir ili uzeli neku medalju. Medijska pažnja koju je film izazvao, kritike koje smo dobili od najuglednijih časopisa, izazivala su u nama oprečna osećanja - od oduševljenja zbog ocene koju smo dobili, do tuge što se o tome u našoj zemlji ništa ne zna - rekao je Nikola Kojo.

Srđan Dragojević smatra da je ovo veliki uspeh, ne samo za filmsku ekipu "Parade", već i za čitavu srpsku kinematografiju.

- Iako su "Lepa sela” prodata u blizu trideset zemalja, "Rane“ u dvadeset, a "Parada“ već u dvadeset dve zemlje sveta, ipak osećam strah kako će ta "obična“, nefestivalska publika primiti moj film. Ipak, kada smo prve večeri od publike najpoznatijeg hamburškog "art house“ bioskopa "Abaton“, dobili stajaće ovacije, laknulo je i meni i Nikoli i Miši.  Bili smo jako ponosni kada nam je vlasnik  bioskopa, koji postoji od početka sedamdesetih godina, rekao da je ovo tek drugi slučaj ovacija u dugoj istoriji bioskopa - izjavio je Dragojević.

U jutarnjem TV programu javnih servisa ARD i ZDF, dežurna filmska kritičarka je rekla da toplo preporučuje ovaj film uz koji se, kako kaže, "slatko nasmejala“ i "slatko isplakala“. Slično su o filmu govorile i njene kolege iz radio-programa. Magazin "Špigl“ za "Paradu“ kaže da predstavlja film o strukturnim promenama u Srbiji, društvu kome ratni veterani nisu više potrebni, pa su skliznuli nadole u socijalnoj hijerarhiji – što je sudbina koja je zadesila i glavnog junaka Limuna.

Nedeljnik "Fokus“ konstatuje da film možda nije po ukusu gledalaca u Evropi i SAD koji se osećaju obaveznim prema tamo uobičajenoj političkoj korektnosti, ali to nije loše po film, naprotiv. "Gledalac je suočen sa desetinama klišea, ne samo o homo i heteroseksualcima, već i o muškarcima i ženama, a pre svega o etničkim grupama na Balkanu. A onda se svima zbacuju maske i "Parada" se pretvara u manifest tolerancije: za ovaj film, svi su jednaki. To je u ambivalenciji ovog filma naivno, ali i pored toga, film staje na stranu potlačenih, prikazuje mačo-muškarce kao prikrivene homiće i na kraju se realistički pretvara u dramu", napisao je kritičar lista "Die Welt".

(A.N.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA