21 GODINA BEZ TOME: Prvo sam bila besna na njega zbog "Danke", danas sam ponosna! (VIDEO)

Danka Novović, TV voditeljka kojoj je najveći boem domaće muzike posvetio legendarnu pesmu, na godišnjicu njegove prerane smrti priseća se njihovog druženja i platonske ljubavi

  • 0

Na današnji dan pre 21 godinu u Beogradu je umro Toma Zdravković, neprevaziđeni majstor narodne muzike, veliki boem i čovek kojem je kafana bila jedina kuća u kojoj se osećao opušteno. Sa Dankom Novović, čuvenom spikerkom Televizije Beograd i jednom od najpopularnijih TV ličnosti stare Jugoslavije, pričamo o Tomi, njegovom životu, zašto su sve njegove pesme tužne i velikom hitu "Danka", koju je Zdravković posvetio njoj.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. u Aleksincu, a porodica se ubrzo seli u Pečenjevce, selo kod Leskovca. Toma je karijeru započeo pevajući po leskovačkim kafanama, a zatim je prešao u Beograd. Krajem šezdesetih godina Toma je na jednom od koncerata upoznao Danku Novović, u koju se nedugo zatim i zaljubio.

- Toma je bio divan pevač i znao je da peva. Imao je dušu i njegove pesme su bile pune emocija. Što je još važnije bio je fantastična ličnost, dobar, plemenit i veliki boem. Voleo je kafanu i za sve svoje pesme je inspiraciju nalazio u kafani ili u ljudima sa kojima se tamo družio. Upoznali smo se dok sam vodila razne koncerte po Jugoslaviji i on je verovatno bio zaljubljen u mene, ali morate da razumete da je to bio platonski odnos, pre svega poštovanje i divljenje koje je on ispoljavao prema meni. A i vreme je bilo drugačije i ja tada nisam želela da me bilo ko povezuje sa pevačima ili glumcima. On nikada nije otvoreno izražavao svoje emocije prema meni i znao je da je to neuzvraćena ljubav, to se vidi i iz reči "Danke" - priča Danka Novović za Telegraf, i objašnjava kako je nastala pesma zbog koje se svojevremeno ozbiljno naljutila na Zdravkovića.

- Pre nekoliko godina mi je njegov brat Novica ispričao da je Toma došao pijan kući u četiri-pet ujutru i rekao: "Kakvu sam pesmu napisao, zove se "Danka" i biće hit". Seo je za klavir, komponovao numeru, a narednog dana je snimio, i to sa mojim bratom od tetke Žarkom Vukašinovićem koji je tada radio kao producent u PGP. Nakon toga mi Žarko kaže: "Toma ti je snimio pesmu", a ja poludim. Neko vreme uopšte nisam govorila sa njim, a on je bio očajan. Ipak, kasnije sam se odljutila i kada sam mu prišla, zagrlila ga i rekla: "Tomo, srce, izvini!", on je bio presrećan. Svi su me prepoznavali po toj pesmi, a najgore mi je bilo dok sam vodila vojnu emisiju "Od jutra do povečerja". Na svakom snimanju, orkestar kako vidi mene počne da svira "Danku", a meni neprijatno. Čak i danas, više od 40 godina od kada je objavljena, skoro da ne znam reči te pesme. Ali, kako je vreme prolazilo, shvatila sam da treba da budem ponosna na to što mi je Toma posvetio pesmu - kaže Danka.

Pogledajte Tomu kako u svom elementu, uživo, peva "Danku":

Zdravković je snimio 11 albuma, najviše tokom osamdesetih godina, a njegovi hitovi su odavno postali evergrin. Pesme kao što su "Da l' je moguće", "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Branka" i "Prokleta nedelja" obeležile su srpsku narodnu muziku i bez njih se ne može zamisliti nijedna prava pijanka.

- Raduje me to što mlade generacije vole njegove pesme, koje nikada nisu bile proste i uvek su imale poruku. Šteta što nas je Toma prerano napustio jer retko koji pevač danas ima dušu... I sve njegove pesme su tužne, nose patnju u sebi - napominje Novovićeva.

Legendarni pevač znao je da mu kafana i piće uzimaju godine života, ali čak i kada se razboleo od raka nije želeo da menja način života. Živeo je po svome i umro je u 53. godini u Beogradu.

Spot za numeru "Dotak'o sam dno života":

- Toma je bio najveći nesrećnik za sebe. Lekari sa VMA su mi pričali: "Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice ode pravo u kafanu". Nastavio je po starom i često pomislim da je malo više štedeo sebe, verovatno bi i dalje bio živ - zaključila je Danka Novović.

(Aleksandar Novaković)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA