Danas nominacije za Oskara: Da li je 2011. bila godina žena?

Prethodnu godinu obeležile su jake ženske role i fascinatne glumice

  • 0

Danas će Američka fimska akademija objaviti nominacije za dodelu nagrade Oskar. Spisak nominovanih glumaca za 84. dodelu filmskih nagrada u Kodak teatru u Los Anđelesu biće poznat u toku dana. A Telegraf.rs vam otkriva ko od glumaca važi za favorite ove godine.

Još jedna sezona filmskih nagrada je pred nama, a ovu godinu obeležilo je sijaset odličnih ženski uloga, što nas navodi na misao da je ovo bila godina glumica. Pred ovogodišnju dodelu Oskara  može se zaključiti da su ženske, i glavne i sporedne role, fascinantnije od rola njihovih muških kolega.

Glumica Robin Rajt, koja je pažnju javnosti privukla maestralno odigranom ulogom u filmu "The Conspirator", je prva koja je to primetila i zahtevala da 2011. godina bude "Godina žena". Blogerka Saša Stoun na svom blogu je objavila listu ženskih karaktera koji su obeležili prethodnu godinu uključujući uloge Vajtove u filmovima "Bridesmaids""The Girl With the Dragon Tattoo".  Na njenoj listi našle su se glumice  iz ekipe fimova "The Help", zatim Kloi Moret u fimu "Hugo", Gertrud Stejn, Adriana u filmu "Noć u Parizu" ," Berenis Bejo u "The Artist", Tilda Svinton u "We Need to Talk About Kevin" i, naravno, Mišel Wilijams u ulozi Merilin Monro u "My Week With Marilyn", kao Meril Strip za ulogu Margaret Tačer u "The Iron Lady".

 

Osim uloga koje je nabrojala blogerka Stoun u 2011. godini bilo je još onih značajnih i vrednih pažnje. Prvenstveno Glen Klous i Džnet Mektir igrajući žene koje su živele kao muškarci u 19. veku u Irskoj u ostvarenju "Albert Nobbs", zatim Kira Najtli u fimu "A Dangerous Method" i Vanesa Redgrejd u "Coriolanus".

Za razliku od ovih, muške uloge koje se uzimaju u razmatranje za Oskara ove godine su bezličnije. U obzir se uzimaju uloge Bred Pita i Džona Hilsa u filmu "Moneyball", zatim Rajan Goslig u filmu"Drive" i Geri Oldman u "Tinker, Tailor, Soldier, Spy". Takođe, posebno zapažene muške uloge su u filmovima  "The Artist" i "Extremely Loud and Incredibly Close".

Ono što je posebno značajno za ženske uloge jeste da one stoje samostalno, čak i kad postoje jaki muški karakteri u priči. Žene su potpuno samostalno formirani karakteri u ovim filmovima i nisu definisane kroz veze sa muškarcima, niti zavise od njih. To se najjasnije vidi u fimovima "Bridesmaids" "The Help".

Možda se, ipak, 2011. godina ne razlikuje od prethodnih. Možda su uvek bile fascinantnije ženske role od muških. A možda je razlog tome što publika tako traži. A kako je opšte poznato, ženska publika se poistovećuje sa likovima iz filmova i to možda utiče na oblikovanje ovih likova.

 

(A.V./ Foto: fullmetalpatriotblog.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA