Kusturica: Angelopulos je bio velikan evropske kulture

Potresno zvuči, posebno kada se zna da je on mogao još filmova da napravi i da obogati evropsku kulturu svojim delima, rekao srpski reditelj o grčkom kolegi koji je tragično nastradao

  • 0

Tragična smrt slavnog grčkog filmskog reditelja Tea Angelopulosa (76) potresla je i srpske filmske umetnike i radnike koji podsećaju da je Angelopulos bio veliki prijatelj Jugoslovenske kinoteke.

- Angelopulos je bio velika figura evropske kulture - izjavio je Tanjugu reditelj Emir Kusturica.

- Potresno zvuči, posebno kada se zna da je mogao još filmova da napravi i da obogati evropsku kulturu svojim delima. Još kada se zna da nije umro prirodnom smrću, nego ga je udario motor, onda to biva još teže - rekao je Kusturica.

Angelopulos, dobitnik gotovo svih značajnih evropskih nagrada, poginuo je juče u Atini, kada ga je pregazio motocikl, dok je snimao film o dužničkoj krizi u njegovoj zemlji. On je prelazio ulicu kada ga je udario motocikl, odmah je prevezen u bolnicu, gde je podlegao povredama.

Autor poznat po filmovina "Putujući glumci", "Lovci", "Aleksandar Veliki", "Put u Kiteru", "Pčelar", "Predeli u magli", "Prekinuti korak rode", za fim "Odisejev pogled" dobio je Gran pri žirija u Kanu 1995, a za "Večnost i jedan dan" Zlatnu palmu na istom festivalu 1998. godine.

Kusturica je rekao da su ga u mladim danima inspirisali Angelopulosovi filmovi i da su "Predeli u magli" jedan od onih koji su formirali njegov ukus i ideju šta je kinematografija.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je Tanjugu da je Angelopulos bio veliki prijatelj i naše zemlje i Jugoslovenske kinoteke, a da ih je vezivalo i lično prijateljstvo.

- Jugoslovenska kinoteka, kad god je trebalo da se dogodi nešto značajno i važno u toj instituciji, mogla je da računa na njegovu pomoć. Tako je 1995, kad je malo ko dolazio u našu zemlju, odlučio da ''Odisejev pogled'' snima ovde. On je prvi dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke - istakao je Zelenović, ističući da se Angelopulos prvi oglasio kada je počelo bombardovanje 1999.

Angelopulos je jedan od dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka", koju mu je 2006. dodelio Festival evropskog fima na Paliću.

Bio je ponovo u Beogradu pre dve i po godine, kada je obišao novu zgradu Kinoteke i otvorio Centar za digitalizaciju u Košutnjaku.

Srpski filmski radnik Dinko Tucaković, koji mu je bio asistent režije u filmu "Odisejev pogled", izjavio je Tanjugu da je Angelopulos bio veoma zahtevan na snimanjima, ali i obožavan od svojih glumaca.

Saradnja sa Angelopulosom počela je 1993, kada je došao u Kinoteku, tražeći nerazvijene filmove braće Manaki, pionira filma s početka 20. veka, a postepeno krenuo s idejom da snima najveći deo svog filma u Beogradu.

- Ponuda da budem njegov asistent režije bila je velika čast, a saradnja izuzetno naporna. On je bio izuzetno zahtevan i na neki način, kad ste radili s njim, bili ste njegov vojnik. Međutim, bio je obožavan od svojih glumaca. Žana Moro i Marčelo Mastrojani imali su samo reči hvale za njega. Čak i Harvi Kajtel, nakon prvih nesporazuma, rekao je da je svestan da radi sa jednim od najvecjih reditelja na planeti", istakao je Tucaković.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA