NOVO PRIZNANJE: Film "Parada" nagrađena u Rimu

Film Srđana Dragojevića "Parada" dobio je dvanaestu međunarodnu nagradu, "Grand Prix" na festivalu u Rimu.

  • 1

Posle festivala u Berlinu, Odessi (Ukrajina) Frajburgu (Nemačka), Puli (Hrvatska), Torinu (Italija), Galveju (Irska) Setubalu (Portugal), film „Parada“ je proglašena za najbolji film na festivalu MedFilm u Rimu.

Povodom novog priznanja za svoj film, reditelj Srđan Dragojević nam je rekao:

- Ovo je dvanaesta nagrada na internacionalnim festivalima za „Paradu“ i petnaesti međunarodni festival. Danas sam na festivalu u Monpeljeu, u Francuskoj, zatim sa filmom idem na festival u Sevilju, pa u Stokholm, zatim u Brisel. Posle toga „Parada“ ide u Pariz, Tbilisi, Osaku... Festivali su divna stvar i reditelj mora da predstavlja svoj film, no uželeo sam se kuće i Beograda, ali i novog snimanja.

Inače, novi filmski projekat Srđana Dragojevića "Bodljikavo prase", po romanu Juliana Barnesa, već je dobio sredstva na Nacionalnom filmskom fondu Bugarske i na MDM fondu, jednom od najvećih nemačkih filmskih fondova. Snimanje ovog filma planira se za jesen sledeće godine, a u njemu će, pored glumaca iz Srbije i regiona, igrati i poznati nemački glumac Bruno Ganc.

- Festivali su važni, ali nama je posebno značajno to da je film prodat u većini zemalja Evrope i da je do sada imao gotovo isto toliko gledalaca u Evropi kao u zemljama bivše Jugoslavije. To je veliki uspeh za srpsku kinematografiju - rekla je Biljana Prvanović, producent filma, i dodala:

- To pomaže i našem novom projektu, mislim da je razlog što smo dobili na nemačkom fondu za novi projekat i to što je u nemačkim bioskopima „Paradu“ videlo već  skoro pedeset hiljada ljudi - istakla je Petrovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ms cg

    29. oktobar 2012 | 18:30

    vrh film...jedan od boljih na ovim prostorima u skorije vrijeme..cak mislim da je nakon "duge mracne noci"najbolji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA