SEĆANJE NA ROK LEGENDU: 18 godina bez Milana Mladenovića (VIDEO)

Na današnji dan pre 18 godina preminuo je jedan od najvećih rok muzičara na prostorima bivše Jugoslavije

  • 1

NIKO KAO ON! Na današnji dan pre 18 godina, svet je ostao bez jednog od najvećih i najpopularnijih rokera na prostorima bivše Jugoslavije Milana Mladenovića. Da podsetimo, frontmen kultnog beogradskog sastava "EKV" preminuo je rak pankreasa u 36. godini života.

Mladenović je rođen 21. septembra davne 1958. godine u Sarajevu, a sa samo 12 godina seli se u Beograd. Pohađao je "Jedanaestu beogradsku gimnaziju" u kojoj je krajem sedamdesetih osnovao bend "Limovo drvo" sa svojim prijateljem Dragomirom Mihailovićem Gagijem.

1980. godine, Milan u društvu sa Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vidovićem formira popularnu grupu "Šarlo Akrobata". Njihov najveći i najpopularnijih hit bio je "Niko kao ja".

Dve godine kasnije, Mladenović sa svojim pomenutim prijateljem Dragomirom Mihailovićem Gagijem formira bend "Katarina II". Ubrzo im se pridružuju i Margita Stefanović Magi (klavijature), Bojan Pečar (bas gitara) i Ivan Vidović (bubnjevi). U ovoj postavci, bend 1984. godine izdaje album "Katarina II".

Sredinom 80-ih Mihailović dolazi u sukob sa zakonom i biva izbačen iz benda. Kao nosilac prava, on uskraćuje korišćenje imena "Katarina II", tako da grupa dobija novo ime - "Ekatarina Velika". Sastav dobija i novog bubnjara, pošto je Ivana Vidović Vdu zamerio Ivan Fece Firči. Mladenovićeva grupa 1986. godine izdaje album "S vetrom u leđa", koja im donosi slavu.

"Ekatarina Velika" je tokom svog postojanja izbacila veliki broj hitova kao što su: "Par godina za nas", "Modro i zeleno", "Krug"... Takođe, objavili su šest studijskih albuma.

1992. godine sa članovima grupe "Partibrejkers" i "Električni Orgazam" Mladenović formira projekat "Rimtutituki", čiji je cilj bio antiratna propaganda, koji je tokom devedesetih drmala bivšu Jugoslaviju. Njihov najpoznatiji hit bio je "Slušaj vamo!"

Milan 1994. godine putuje u Brazil, gde  sa prijateljem Mitrom Subotićem Subom  i nekolicinom brazilskih muzičara snima album "Angel’s Breath" ("Dah anđela").

U avgustu iste godine, posle nastupa "Ekatarine Velike" u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu. Pre nego što se album "Angel’s Breath" pojavio u javnosti, ovaj slavni pevač je preminuo je od raka pankreasa.

Milan Mladenović je svojom pojavio ostavio veliki trag. Njegovo ime nosi plato ispred Doma omladine, a nedavno ovaj slavni muzičar dobio je ulicu u Zagrebu.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA