OTIŠLA JE MARIJA: Preminula glumica Zlata Petković

Glumica koja se proslavila ulogom u seriji "Otpisani" preminula je u 58. godini od posledica moždanog udara

  • 23

Glumica Zlata Petković (58) preminula je danas u Beogradu, od posledica moždanog udara koji je imala pre desetak dana. U petak joj se stanje naglo pogoršalo zbog čega je hitno operisana.

Zlata Petković je rođena 11. februara 1954. u Svrljigu, a osnovnu školu je završila u Smederevu, a srednju u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. ponuđeno joj je da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije i izabrana je za prvu pratilju što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, gde je proglašena za mis fotogeničnosti.

Nakon ovog uspeha, dobila je ulogu u filmu “Bubašinter” Milana Jelića, što ju je motivisalo da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, ali, iako je ušla u uži izbor, odustala je jer je tek završila prvi razred gimnazije.

Naredne, 1971. godine izabrana je za mis Jugoslavije , a nakon završetka srednje škole ipak je upisala Akademiju i završila je 1976. a sa njom su na klasi bili i Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Radoš Bajić i Lazar Ristovski.

Nakon diplomiranja, režiser Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih”, a ostalo je legenda.

Usledio je i veoma gledan film “Otpisani” iz 1978, posle kojeg je snimila “Partizansku eskadrilu”, a igrala je i u filmovima “Sabinjanke”, “Dr”, “Mister Dolar” i “Iza zida”, kao i u TV serijama “Ulični pevači” i “Kod lude ptice”.

Njeni poslednji glumački angažmani su bili u serijama “Ljubav i mržnja” i “Selo gori, a baba se češlja”.

Zlata je radila i kao voditeljka, a svojevremeno je veoma popularna bila “Folk parada” koju je vodila sa Cunetom i Tozovcem.

Iz prvog braka koji nije dugo trajao ima sina Gvozdena, a nakon toga se udala za kompozitora Sanju Ilića sa kojim ima sina Andreja.

Svoje žaljenje povodom smrti Zlate Petković iskazale su mnoge njene kolege i koleginice, kao što su Dragan Nikolić, Voja Brajović, Snežana Savić, Radoš Bajić i Dušan Kovačević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA