Umro Živan Saramandić

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni

  • 0

Operska legenda i dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorištra u Beogradu i istaknuti umetnik Živan Saramandić preminuo je danas u 73. godini, saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Rođen je 1939. godine u Beogradu. Debi Živana Saramandića na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bio je na otvaranju sezone 1966. godine u ulozi Kralja Egipta u operi “Aida” Đuzepa Verdija.

U stalni angažman Narodnog pozorišta primljen je 1968, i to audicionom predstavom“Lučija od Lamermura” u ulozi Rajmonda.

Tokom duge i bogate karije ostvario je niz značajnih uloga u operama “Knez Igor”, “Ivan Susanjin”, Moć sudbine”, “Faust”,“Nabuko”, “Seviljski berberin”, “Boris Godunov”,“Knez od Zete”, “Ernani” , “Don Kihot“, "Don Karlos", "Porgi i Bes“, "Evgenije Onjegin“... Vrstan je interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama.

Nastupao je u Boljšoj teatru i Karnegi holu, ali i u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu... Dobitnik je značajnih nagrada i posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA