KONKURS ZA BEOSONG: RTS-ovo pravo da vam otme pesmu ili uobičajena evrovizijska procedura?

Učesnici konkursa za "Pesmu Evrovizije" potpisuju ugovor kojim se sva prava na prijavljene numere prenose na Javni servis bez dinara nadoknade. Kompozitori su nezadovoljni ovom odredbom, a sa RTS-a kažu da samo štite svoje interese

  • 1

Izbor za srpskog predstavnika na "Pesmi Evrovizije" održaće se u martu, a na adresu RTS-a uveliko stižu nove kompozicije, od kojih će stručni žiri izabrati 15 finalista. Međutim, po odredbama ugovora koji potpisuju autori pesama koje učestvuju na konkursu za "Beosong", sva prava na te numere, bez dinara naknade, pripadaju RTS-u i Javni servis sa njima može da radi šta hoće, pa čak i da ih bez dozvole autora prenese na treća lica!

To u teoriji znači da se, ako vaša pesma pobedi na "Pesmi Evrovizije" i postane hit, nećete mnogo ovajditi, jer lavovski deo kolača pripada RTS-u. Isto se dešava i ako ne pobedi, već samo uđe u finale. I dok će neki kompozitori zbog ovog, po mnogima "vaćaroškog" ugovora odustati od prijave, drugi navode da je ovo standardan ugovor kojim RTS štiti svoje interese, ali i napominju da uvek postoji način da se sporne odredbe "zaobiđu" i da se napravi drugačiji dogovor.

Po mišljenju Saše Miloševića Mareta, jednog od autora "Molitve" sa kojom je Marija Šerifović pobedila 2007. na "Evrosongu", ugovor koji RTS nudi je identičan onima koje koriste i druge evropske televizije koje učestvuju na "Pesmi Evrovizije".

- U principu, to je standardan ugovor koji RTS godinama koristi na ovim izborima, i to je praktično prekopiran ugovor koji koriste sve nacionalne TV stanice koje se takmiče na "Evrosongu", tako da to nije nikakva ekskluzivnost ili negativnost RTS-a! Jednostavno, budući da je Javni servis vlasnik licence i da je mnogo para uložio, na ovaj način štiti svoje interese - rekao je Mare za Telegraf.

Na naše pitanje da li to faktički znači da Marija Šerifović mora da pita RTS za dozvolu svaki put kada želi da peva "Molitvu", Milošević je odgovorio:

- Što se izvođenja tiče, Marija nikada nije imala problema sa RTS-om! Javni servis je vlasnik snimka, ali autorska prava pripadaju nama - autorima.

Sa druge strane Dragan Brajović Braja kaže da postoji način da se ugovor promeni, ali i da se neke njegove odredbe zaobiđu:

- Naravno da je ovo tipski ugovor, kojim RTS želi sebi da obezbedi ekskluzivitet, ali od onoga ko konkuriše zavisi da li želi da pristane da ga potpiše ili ne. Uvek postoji mogućnost dogovora da se svaki ugovor prilagodi svim stranama, ali postoji i način da se i ovako potpisani ugovor "zaobiđe". Promeni se nekoliko stvari u kompoziciji, aranžman, promeni se ime i ona naknadno može da se objavljuje i izvodi bez obaveze prema RTS-u. Lično, meni bi više odgovaralo da se izabere izvođač, a onda da se kompozitori takmiče najboljom pesmom koju bi izvođač pevao, ali je ovakav sistem mnogo bolji za promociju pesme i izvođača - zaključuje jedan od najboljih srpskih autora.

Kako navodi Duška Vučinić Lučić, šef pres službe RTS-a i izvršni direktor "Pesme Evrovizije Srbije", nema ni govora o bilo kakvom pokušaju "otimanja" pesama, već samo o uobičajenom načinu na koji sve učesnice "Evrosonga" štite svoje interese.

- To su već odavno postavljeni standardi javnih medijskih servisa koji kao članice EBU (Evropske radiodifuzne unije) predstavljaju jedine nosioce prava učešća na "Pesmi Evrovizije". Svaka zemlja ima mogućnost sopstvenog izbora na koji će način delegirati svoje predstavnike, a u finansijskom smislu, svaki javni servis snosi sve troškove učešća. Što se tiče našeg pravilnika za konkurs, svakako da sva prava na pobedničku pesmu treba da budu prenesena na RTS iz ranije pomenutih razloga. Što se tiče ostalih pesama, a koje nisu pobedile na takmičenju ("Beosongu", prim. nov), uvek smo naknadnim aneksima ugovora njihovim autorima omogućavali da ih objave i javno izvode, i nismo insistirali na tim pravima - objašnjava Duška Vučinić Lučić.

(A. N. / Foto: Eurosvision.tv, Hello, Svet)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailo

    7. januar 2013 | 22:22

    RTS placa debele pare da bi ucestvovao na esongu. Naravno da ima prava da trazi od autora to sto trazi. Nista nije zafalilo autorim Molitve i ostalih pesama od slave i uopste publiciteta kojeg dobiju ucestvovanjem na esongu. Prema tome, ako neces, ne potpisuj. Ali onda nema takmicenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA