POSTHUMNO: Ejmi Vajnhaus nominovana za BRIT nagradu

Pevačica, koja je preminula pre 18 meseci, nominovana je u kategoriji za najboljeg ženskog solo izvođača

  • 1

Popularna škotska pevačica Emili Sande pridružila se članovima engleskog folk benda ''Mumford and Sons'' i indi rok kvartetu ''Alt-J'' sa po tri nominacije za britanske muzičke nagrade BRIT, ali najveće iznenađenje je to što je pokojna pevačica Ejmi Vajnhaus posthumno nominovana, 18 meseci nakon smrti.

Vajnhausova je nominovana u kategoriji za najboljeg ženskog solo izvođača pored Sande, Džesi Ver, Palome Fejt i Bet for Lešiz (Nataša Kan).

Album ''Lioness: Hidden Treasures" je album njenih neobjavljenih pesama i demoa koji se našao u prodaji u decembru 2011. godine i našao se u samom vrhu britanskih top-lista, prenosi Rojters.

Otac pevačice hita ''Back to Black'' Mič Vajnhaus rekao je da je on ''počastvovan zbog prve posthumne BRIT nominacije''.

To dokazuje da njena muzika i dalje ima jak efekat na publiku sada i na generacije koje dolaze - dodao je Vajnhaus u saopštenju za javnost.

Drugo iznanđenje je to što su rok veterani ''Stonsi'' nominovani u kategoriji za najbolji britanski živi nastup. Popularni kvartet vratio se nakratko na scenu tokom mini-turneje u Londonu i SAD kako bi obeležio 50 godina postojanja benda.

Uprkos kritikama o visokim cenama karata, bend je na kraju dobio pozitivne ocene publike i kritičara za prepune nastupe.

Sande je nastupila na ceremonijama zatvaranja i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, što je pomoglo da njen debi album ''Our Version of Events'' bude prodat prošle godine u 1,4 miliona kopija.

Ona je nominovana u kategorijama za najbolju britansku pevačicu, najbolji britanski singl ''Next to Me'' i za nagradu Masterkard britanski album godine.

Među onima koji su, takođe, nominovani u kategoriji za najbolji album su i ''Mumford and Sons'' koji su postigli uspeh i u Velikoj Britaniji i u SAD za album ''Babel'' i ''Alt-J'' za album ''An Awesome Wave''.

U istoj kategoriji nalaze se i reper Plan B sa albumom ''llI Manors'' i Paloma Fejt sa albumom ''Fall to Grace''.

Boj bend ''One Direction'' nominovan je u kategoriji za najbolju britansku grupu zajedno sa ''Alt-J'', ''Mumford and Sons'', ''Muse'' i ''The xx''.

Ceremonija dodele nagrada, na kojoj će nastupiti ''Muse'', Robi Vilijams, Sande, ''Mumford and Sons'', Ben Hauard i ''One Direction'' biće održana 20. februara u londonskoj O2 areni. Ovogodišnje statue sa šarenim tačkama na beloj pozadini dizajnirao je Demijan Hirst.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    11. januar 2013 | 13:25

    Postumno od "postumus", a ne posthumno od "humus". Grešku su davno napravili Englezi i Francuzi, a mi to njihovo pogrešno prihvatili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA