TOP 10 holivudskih filmova o "svirepim Srbima"

Telegraf vam predstavlja deset najpoznatijih holivudskih ostvarenja u kojima su Srbi prikazani kao surovi i bezosećajni antiheroji!

  • 6

Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije jedna su od omiljenih holivudskih tema u proteklih desetak godina, a gotovo po pravilu u svim novim filmskim hitovima glavni negativci su - Srbi!  Uglavnom surove, svirepe i masakra željne Srbe mahom igraju strani glumci, a po istom kalupu i stereotipu glavni junaci na kraju pobeđuju i svet spasavaju od naše pakosti.

Telegraf.rs predstavlja 10 najpoznatijih filmova u kojime smo okarakterisani na negativan i površan način, a na visokom 10. mestu našlo se i novo ostvarenje Anđeline Džoli, za koje se trenutno "osnovano sumnja" da je kandidat za ovu kategoriju.

1. Mirotvorac (The Peacemaker)

Mirotvorac je film u kome ekspert za nuklearno naoružanje i pukovnik po Njujorku jure bosanskog Srbina Dušana Gavrića koji želi da u zgradu UN podmetne atomsku bombu sakrivenu u rancu. Zanimljivo je da je prvobitno planirano da se film snima u Hrvatskoj, ali Spilbergu se nije dopadala ideja da snima film u državi čiji predsednik iznosi antisemitske stavove. Kada se Mirotvorac pojavio u američkim bioskopima doživeo je neuspeh na blagajnama iako su filmski kritičari smatrali da je film spektakularna akcija. Inače. u filmu je pretstavljeno da je najlakši način za snabdevanje srpskih Bosanaca oružjem za masovna uništenja preko Irana. Glavne uloge u ovom filmu imaju Džordž Kluni I Nikol Kidman.

2. Lov u Bosni (The Hunting Party)

Ovaj film režirao je Ričard Šepar, a glavni glumci, Ričard Gir i Terens Hauard, tumaraju Bosnom u potrazi za ratnim zločincem, Srbinom Radoslavom Bogdanovićem, poznatijim kao Lisica. Kada Srbi zarobe glavne aktere spasavaju ih CIA. Ovaj film su kritičari proglasili za najpovršniji film ikad snimljen o ratu u Bosni i  za pogrešno usmerenu satiru u pokušaju.

3. Dobrodošli u u Sarajevo (Welcome To Sarajevo)

"Dobrodošli u Sarajevo" režirao je Majkl Vinterbotom, a u glavnim ulogama su Vudi Harelson, Mariza Tomej i Stiven Dilejn. Film tematski povezuje isti “kroki” - celuloidni model Srbina iz devedesetih godina. Reporter ITN-a Majkl Henderson uz pomoć novinara I američke humanitarke pokušava da iz opkoljenog Sarajeva prokrijumčari muslimansku devojčicu, a stvari se komplikuju kada autobus sa siročićima zaustavljaju, ko drugi do - četnici.

4. Iza neprijateljskih linija (Behind Enemy Lines)

Za film u režiji Džona Mura, sa Džinom Hekmanom i Ovenom Vilsonom su samo Srbi i Amerikanci pokazali interesovanje. Srbi, zato što se "Iza neprijateljskih linija" bavi bekstvom američkog avijatičara od srpskih paravojski u Bosni. Amerikanci, zbog potrage za patriotskim sadržajima posle napada od 11. septembra. U filmu jedan od glavnih junaka ima fotografiju koja dokazuje da su Srbi počinili genocid nad muslimanima. Srbi su prikazani negativno - isključivo kroz likove Lukićevih surovih boraca. Muslimani su, s druge strane, prikazani kao šarmantni civili među kojima postoje imitatori Elvisa Prislija i obožavaoci rep muzike.

5. Harisonovo cveće

Film “Harisonovo cveće režirao je Elija Šurakija, a glavne uloge imaju Endi Mekdauel, Dejvid Stratam i Edrijen Brodi. O filmu su kritičari “Verajetija” posle premijere zapisali “da je obećavao dok je bio na papiru, ali da je mnogo razočarao na velikom platnu”. Priča govori o fotoreporteru koji odlučuje da napusti karijeru zbog nasilja koje je zabeležila njegova kamera. Ipak, pred njim je njegov poslednji zadatak koji ga vodi u zaraćenu Hrvatsku tokom pada Vukovara.

6. Grbavica

Film Grbavica režirala je sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić. Ovo filmsko ostvarenje nastalo je u koprodukciji Bosne I Hercegovine, Austrije, Nemačke I Hrvatske. Film se bavi tematikom masovnih silovanja muslimanskih žena od strane Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini. Učešće Mirjane Karanović, srpske glumice, u ulozi bošnjačke žene izazvalo je negodovanje u Srbiji. Publika u Republici Srpskoj nije ni imala priliku da ga odgleda jer je njegovo prikazivanje na tom prostoru bilo zabranjeno, posle fijaska na novinarskoj premijeri u Banjaluci.

7. Besa

Film je zamišljen je kao suptilna ljubavna drama koja se događa u nekadašnjoj, multietničkoj Kraljevini Srbiji. Na samom početku Prvog svetskog rata Filip, Srbin, direktor gimnazije u srpskoj provinciji, dobija poziv da hitno dođe u Beograd po ratni raspored,a li nema kome da ostavi ženu. Azem, nepismeni i patrijarhalni Albanac, školski poslužitelj, daje Filipu besu da će je čuvati i da joj se ništa neće dogoditi. Neočekivana i nedozvoljena ljubav između hrišćanke i muslimana preti da dovede u pitanje reč zadatu po cenu života. Film Besa režirao je Srđan Karanović, a uloge tumače Iva Krajnc, Miki Manojlović, Radivoje Bukvić, Nebojša Dugalić, Ana Kostovska.

8. Pucanj u srce

U filmu "Pucanj u srce" dvojica Sarajlija našli su se na suprotnim stranama za vreme rata na području bivše Jugoslavije. Ovaj film u produkciji HBO-a inspiriran je člancima novinara Džona Falka, tačnije teksta objavljenog 1995. godine, kada je izveštavao iz ratom zahvaćenog Sarajeva. "Pucanj u srce" prati dvojicu najboljih prijatelja iz Sarajeva koji se bave streljaštvom i uspevaju da uđu u reprezentaciju bivše države. Okupacija Sarajeva po prvi put će razdvojiti prijatelje. Jedan se pridružuje okupatorskoj, srpskoj vojsci, dok drugi u ulozi antisnajperiste ostaje da brani grad. Vinsent Perez igra srpskog snajperistu.

9. Snajperista 2

Tomas Beket prihvata poslednju misiju, da ode u ratom rastrzanu istočnu Evropu kako bi ubio vojskovođu, koga su obaveštajne službe obeležile kao diktatora. Posle završene misije da bi ostali živi, moraće da prođu kroz pakao razrušene zemlje, napuštenih gradova i izbegnu zamke plaćenih ubica koji su im za petama. Film "Snajperista 2" režirao je Krejg Baksli, a glavne uloge tumače Tom Berindžer, Denis Hajden i Bukim Vudbajn.

10. U Zemlji krvi i meda (In the land of blod and honey)

Film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", koji još nije prikazan u našim bioskopima, i pre premijere izazvao je brojne i vrlo oštre reakcije iz Republike Srpske i Srbije. Iz udruženja koja okupljaju učesnike rata, ali i zvaničnih političkih krugova, najavili su da ovaj film neće biti prikazan u RS. Film je zamišljem kao ljubavna priča smeštena u rat u Bosni, o romansi između Srbina i Bosanke, ali po svemu sudeći ima i političke konotacije.

(Anđelija Vekovic/Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CodingBrainiac

    4. februar 2012 | 18:17

    TOP 10 holivudskih filmova o “svirepim Srbima” http://t.co/zJrap2hV

  • DD

    3. septembar 2016 | 16:38

    Nemam reci za ovakve filmove, sigurno je bilo strahote i sa jedne i sa druge strane, ali da reditelji predstave jedan narod(srbe)kao najgori samo zbog toga sto americka publika to voli, to mi nije jasno?!Jos mi je gore sto su neki nasi glumci prihvatili uloge srpskih negativaca i na taj nacin su time zarad para potvrdili tu tezu, gde svoj narod stavljaju u poziciju da ne moze da se brani!Gospodo glumci pare ne mogu sve da kupe!Olos ima u svakom narodu i zbog njega ne treba ceo narod etiketirati i predstaviti najgorim!

  • Dani

    7. januar 2017 | 16:44

    Sad imaju da snimaju samo pohvano o nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA