Večeras dodele Gremi i BAFTA nagrada (FOTO)

Favoriti za osvajanje muzičkog priznanja su grupa "Fan" i reper Frenk Oušn, koji imaju dobar start sa čak po šest nominacija. Što se tiče BAFTA nagrada, glavni favoriti su britanski glumac Danijel Dej-Luis i filmovi "Argo", "Linkoln", "Jadnici", "Pijev život" i "00.30 Tajna operacija"

  • 1

Večeras će biti održane dve značajne dodele nagrada - prestižnih muzičkih priznanja Gremi i nagrada BAFTA britanske filmske akademije.

Kako prenose strane agencije, 55. svečana dodela Gremija održaće se u "Stejlps centru" u Los Anđelesu, tokom koje će biti uručene nagrade u 81 kategoriji. 

Domaćin večeri biće reper i glumac El El Kul Džej, a među izvođačima koji će nastupiti uživo su Rijana, Bruno Mars, Frenk Oušn, Gotije, Keli Klakson, Džastin Timberlejk, kao i veterani Elton Džon i Sting.

Organizatori se nadaju da će ovogodišnje izdanje proteći bez drame kakvu Gremi obično privlači. Prošle godine dodela je bila pod senkom smrti Vitni Hjuston, a nekoliko godina ranije atmosferu je pokvario Kris Braun zbog premlaćivanja Rijane.

Iako ove godine nema izrazitog favorita, za razliku od 2012. godine, koja je bila u znaku trijumfa britanske pevačice Adel, grupa "Fan" i reper Frenk Oušn imaju dobar start sa čak po šest nominacija.

Alternativni njujorški bend je u trci za otkriće godine, kao i za tri glavne Gremi nagrade - najbolji album (Some Nights), najbolju pesmu (We are Young) i najbolji snimak, dok je Oušn kandidat za najbolji album (Channel Orange), snimak godine (Thinkin Bout You), otkriće godine i najbolji urbani savremeni album.

Trofej za najbolji album godine bi, pored grupe "Fan" i Oušna, mogao da dobije i trostruki osvajač Gremija, sastav "Blek Kiz" (El Camino), britanska rok-folk grupa "Mamford & Sons" (Babel) i roker Džej Vajt (Blunderbuš).

Dva planetarna hita su, takođe, u trci za neko od prestižnih priznanja - Gotijeov "Somebody That I Used to Know" za najbolji snimak i "Call Me Maybe" kanadske pevačice Karli re Džepsen za najbolju pesmu godine.

Na drugoj strani Atlantika, u Kraljevskoj operi u Londonu, iste večeri, ali sa nekoliko sati razmaka, biće održana dodela najprestižnijih britanskih filmskih nagrada BAFTA. 

Glavni favoriti su britanski glumac Danijel Dej-Luis u kategoriji za najbolju mušku ulogu u istorijskoj drami "Linkoln" Stivena Spilberga, kao i dva ostvarenja koja su sada hit u britanskim bisokopima - mjuzikl "Jadnici" Toma Hupera i najnoviji Džejms Bond "Skyfall". 

Među filmovima koji imaju velike šanse za osvajanje BAFTA nagrade je i "Argo", film Bena Afleka o spasavanju američkih talaca iz Irana 1979. godine, koji je do sada pobrao nekoliko najznačajnijih holivudskih priznanja.

Pored "Arga", koji ima sedam nominacija, u trci za najbolji film su još "Linkoln", "Jadnici", "Pijev život" i "00.30 Tajna operacija".

Uprkos činjenici da je najuspešniji film svih vremena u Velikoj Britaniji i da ima osam nominacija, najnovije ostvarenje o avanturama slavnog agenta 007 "Skyfall" nije uspelo da uđe u uži izbor za nagradu za najbolji film i najboljeg reditelja.

Ekranizacija Tolstojevog klasika "Ana Karenjina" u režiji Džoa Rajta i vestern o robovima "Ðangova osveta" Kventina Tarantina nadmetaće se za trofej za najbolju režiju, za koju konkuriše i austrijski reditelj Mihael Haneke sa dramom "Ljubav".

Nagradi za najbolju mušku ulogu se, pored Dej-Luisa, mogu nadati i Ben Aflek (Argo), Bredli Kuper (U dobru i zlu), Hju Džekmen (Jadnici) i Hoakin Feniks (Master), dok će se za istu nagradu, ali u ženskoj konkurenciji, nadmetati Emanuel Riva (Ljubav), Helen Miren (Hičkok), Dženifer Lorens (00.30 Tajna operacija) i Marion Kotijar (Rđa i kost).

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru "Ponoćni ekspers" i drami o građanskim pravima u Americi "Misisipi u plamenu", dobiće počasnu nagradu BAFTA za životno delo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    10. februar 2013 | 16:22

    izostavili ste dzesiku cestejn za "00.30 tajna operacija", a dzenifer lorens je nominovana za "u dobru i zlu"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA