"Metalika" tražila od američke vojske da prestane da muči zarobljenike njenom muzikom

Zarobljeni Iračani, pre nego što bi bili ispitivani, "omekšavani" muzikom poznatog benda, što se članovima kultnog sastava nimalo nije dopalo

  • 2

Vojnik pod nadimkom Pucač (The Shooter) kaže da je muzika "Metalike" brzo našla primenu u ratu u Iraku: "Pre nego što bismo krenuli sa ispitivanjem zarobljenika, puštali smo im 'Metaliku' da ih omekšamo". Bendu Džejmsa Hetfilda se ova novost nije svidela, pa je, čim je glasina došla do njih, tražio od američke vojske da zaustavi korišćenje njegovih pesama jer ne žele da svojom muzikom "promovišu nasilje".

- Kad sam to čuo, pomislio sam: Ortak, pa vi imate album koji se zove Kill 'Em All! (Pobij ih sve, prim. nov).

Komandanti jedinice koja je učestvovala u akciji smaknuća Osame bin Ladena udovoljili su želji kalifornijske grupe i umesto njene, počeli da u iste svrhe koriste pesme hrišćanske heavy metal grupe Demon Hanter, koji su se, prema njegovim rečima, sami javili vojnim zvaničnicima sa ambicijom da njihova muzika dobije vojnu primenu.

- Da, javili su se momci iz Demon Hantera i rekli da podržavaju sve ono što radimo u Iraku. Poslali su nam diskove i prišivače sa logotipom grupe. Nosio sam taj prišivač u akciji hvatanja Bin Ladena -  kaže Pucač.

Članovi grupe Demon Hanter izjavili su da ne znaju ništa o vojnoj upotrebi njihove muzike, da je nisu dobrovoljno nudili američkoj vojsci i da ne žele da učestvuju u raspravi o ispitivanjima zarobljenika. Ipak, oni su takođe istakli da su ponosni na Foke i Pucača koje vide kao "prave američke heroje" i da su "zadovoljni" saznanjem da su im bili od ikakve pomoći.

Frontmen "Metalike" Džejms Hetfild je 2008. na ovaj način prokomentarisao glasine da se muzika koju svira koristi u zloglasnom zatvoru Guantanamo, kao oruđe kojim se šikaniraju tamošnji zatvorenici: "Deo mene je ponosan zato što su izabrali 'Metaliku', a deo potpuno zbunjen jer mi nikada nismo imali veze sa politikom, trudimo se da budemo što apolitičniji, pošto su za nas muzika i politika dve stvari koje nikako ne idu zajedno".

(I. M. / Izvor: Popboks)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA