BULAJIĆ: Žao mi je što nisam snimio film o četničkoj opsadi Sarajeva!

"U Sarajevu se desila jedna ogromna ljudska drama. Ne znam grad u savremenoj istoriji koji je tako strašno stradao od tih agresora, Jugoslovenske narodne armije, četnika, svega što je krenulo da ga uništi", kaže režiser "Bitke na Neretvi" i "Kozare"

  • 29

Veljko Bulajić (85), koji se proslavio partizanskim filmovima kao što su "Kozara", "Bitka na Neretvi" i "Veliki transport", u intervjuu za agenciju Anadolija je izjavio da i dalje žali zato što nikada nije snimio film "Sarajevo", iako je svojevremeno i od Alije Izetbegovića dobio podršku za ovaj projekat.

Poznati režiser kaže da je pre petnaestak godina propuštena velika šansa da se kroz film, koji bi bio na nivou "Bitke na Neretvi", ispriča istina o "agresiji JNA na Bosnu".

- Pazite, u Sarajevu se desila jedna ogromna ljudska drama. Ne znam grad u savremenoj istoriji koji je tako strašno stradao od tih agresora, Jugoslovenske narodne armije (JNA), četnika, svega što je krenulo da ga uništi. I ne samo da ga fizički uništi, već da uništi njegovu tradiciju, kulturu, duh… Pa, odbrana Sarajeva, taj otpor, bila je to velika mogućnost za veliki film. Jako mi je žao što taj film nije urađen, ali sam video da je atmosfera koja je vladala u nekim političkim krugovima Sarajeva bila apsolutno… bila je takva da se nije mogao snimiti film. Alija Izetbegović je imao dobre namere za film 'Sarajevo' i bio je čovek širokih pogleda. Ja sam sa njim razgovarao nekoliko puta. Verovao sam da će se zbog njegovog takvog odnosa prema filmu 'Sarajevo' i ostali slično ponašati. Međutim, priče, intrige, ne znam koje sve stvari, učinile su to da je i Izetbegović, na kraju, reterirao - rekao je Bulajić, koji je dodao da je ponosan na "Neretvu", koja je bila svetski film nominovan za Oskara.

Na pitanje šta misli o Emiru Kusturici i njegovim projektima kao što je Andrićgrad, Bulajić je odgovorio:

- Emir Kusturica više uopšte nije sineasta, nego ga treba gledati kao nekog poslovnog čoveka, biznismena. To je van posla kojim se mi sineasti bavimo. Ko mu daje podršku, pod kojim uslovima, s kim to radi i kako, ja ne znam. Ali, kao sineastu, ja ga ne vidim. On je totalno u politici, u biznisu. To je nešto drugo u odnosu na ono što je bio. On je masu toga napravio samo da bi politički ugodio onima koji su stajali iza njega, koji su ga promovisali… Napadao me je verovatno zato što su moji odnosi prema Sarajevu i agresiji na BiH bili savršeno drugačiji nego što je bio njegov odnos prema tim događajima. On je služio politici. To je bio razlog što me je napadao. A ja sam njemu dao podršku i strašno uticao da njegov debitantski film dobije i Zlatnog lava u Veneciji.

(A. N. / izvor: Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aco

    15. februar 2013 | 15:54

    Jadni vi!! Samo kukate i mekecete, a bili ste najgori, od svih zaracenih strana. Bolje bi ti bilo da snimis film o tvojoj mudzahedinskoj braci kako seku glave i nabijaju na kolac P.S. Promeni ime u Saban, bolje ce ti stajati

  • jaaaaaa

    15. februar 2013 | 17:34

    Bolje snimi film o Naseru Oricu i njegovim "hrabrim podvizima" po srpskim selima i nejaci. Da svijet vidi i to.

  • djape071

    15. februar 2013 | 17:45

    A mogao je da snimi i "Bitka na Neretvi 2" Rušenje starog mosta u Mostaru ("Ustaše uzvraćaju udarac")

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA